image_pdfimage_print

La 3a onada del 2017 del Baròmetre de l’Opinió Política (BOP), elaborat com ja és habitual pel Centre d’Estudis de l’Opinió (CEO), assenyala que el suport a la Independència ha fet un enorme salt endavant passant de l’anterior 43,6% del mes juny, al 48,7% del mes d’octubre, un augment, doncs, de més de 5 punts. Per la seva banda, els contraris a la Independència han baixat del 49,4% al 43,6%, és a dir, un retrocés de quasi 6 punts. El treball de camp es va fer entre els dies 16 i 29 d’octubre. Es tracta, doncs, d’un capgirament brutal de l’evolució d’aquesta preferència, i de fet, és el valor més alt assolit pels favorables a la Independència, com a mínim des del desembre del 2014.

Pel que fa al comportament electoral, el BOP assenyala que Junts pel Sí obtindria una estimació del vot del 39,7% i això li donaria entre 60-63 escons, un resultat doncs, molt proper als 62 obtinguts en les eleccions del 2015. En segon lloc, la llista espanyolista de Ciudadanos, quasi també repetiria vots, ja que li correspondrien entre 25 i 26 escons, en comparació als 25 obtinguts anteriorment. En percentatge, assoliria el 18,2%. El PSC registraria un lleuger augment, passant dels 16 al 17-19 diputats i un 13,9%. També pujaria Catalunya Sí que es Pot amb 12-14 escons respecte als 11 anteriors. Per contra, el PP, podria trobar-se amb un lleu descens, passant dels 11 escons actuals a 10-11 i un 8,3%. Qui notaria un descens més gran seria, finalment, la CUP, que passaria dels 10 actuals a obtenir-ne entre 8-9, i un 6,2%.

D’aquesta manera, el bloc independentista podria sumar entre 68 i 72 escons, fet que li permetria reeditar la majoria absoluta de l’anterior legislatura.

Publicitat
Publicitat

Un dels factors més interessants que mostra el BOP fa referència a les lleialtats electorals, és a dir, si el votant repetirà o no el vot al mateix partit o candidatura de l’elecció anterior. En aquest sentit, convé destacar que per exemple, Junts pel Sí és la que sembla tenir el vot més lleial (83,6%), mentre que la CUP és qui menys lleials té (58,2%). Precisament, la dada més alta de transferència de vot entre candidatures és la que afecta anteriors votants de la CUP que preveuen votar Junts pel Sí, concretament, un 24,4%. També és rellevant que un 22,2% d’antics votants del PP té la intenció de passar a votar a C’s. La CUP també perdrà un 10,3% de votants en direcció de CSQEP.

Finalment, entre els abstencionistes del 2015, un 10,8% tenen intenció de votar JxS i un 9,1% al PSC.