image_pdfimage_print

D’aquí a unes hores, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’adreçarà al Ple del Parlament de Catalunya per, en virtut de la Llei del Referèndum, fer la Declaració d’Independència.

La sessió s’iniciarà a les 18.00 hores. Segons fonts parlamentàries, les mesures de seguretat preparades pels Mossos són sense precedents, per evitar qualsevol incident durant la intervenció presidencial. Així s’han restringit al màxim la possibilitat d’accedir-hi com a públic, i es preveu que només ho podran fer els ex presidents de la Generalitat i del Parlament, així com personalitats rellevants com, per exemple, els presidents de les entitats sobiranistes.

El contingut de la intervenció ha estat objecte, segons els mitjans de comunicació, de múltiples negociacions entre la cúpula independentista i, de fet, no es preveu que tingui una versió final fins ben bé demà pel matí.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Sembla clar, però, que s’inclouran elements com la voluntat de diàleg i buscar la mediació, preferentment a nivell internacional.

L’ANC instal·la pantalles

L’Assemblea Nacional Catalana convoca la ciutadania per avançar conjuntament amb les institucions catalanes en la defensa del resultat del referèndum del passat 1 d’octubre.

L’ANC instal·larà dues pantalles grans i sonorització als dos punts de la convocatòria, al Passeig Lluis Companys i al Passeig dels til·lers, per seguir la sessió en directe.

Mentrestant, la violència espanyola s’agreuja

Els episodis violents protagonitzats per l’espanyolisme es multipliquen. A Mallorca, a Barcelona, i avui a València, com una taca d’oli, s’estenen i indignen l’opinió pública internacional, així com institucions de defensa dels drets humans, com el Consell d’Europa.

La manifestació espanyolista d’ahir, amb una assistència aproximada, segons el col·lectiu Contrastant, de 66.000 individus, molts d’ells procedents d’Espanya, va destacar pel protagonisme de les salutacions feixistes, fet que ha escandalitzat el món.

Una violència que es va desfermar, sobretot d’ençà de la carta blanca, que va significar el discurs de Felip de Borbó, el qual, com es recordarà, no va criticar l’actuació policial contra l’1-O, que va provocar prop d’un miler de ferits. Tant és així, que diversos polítics internacionals l’han corresponsabilitzat. L’espanyolisme més violent, amb l’aquiescència del més moderat, va interpretar correctament aquesta manca de crítica del discurs del cap de l’Estat, com una barra lliure per agredir impunement els percebuts com enemics de la unitat espanyola.

Avui mateix, a la ciutat de València, els elements espanyolistes han atacat la manifestació catalanista sense que la policia nacional fes res per impedir-ho.

També la passada matinada, la seu nacional de la CUP va ser objecte d’un atac espanyolista.

Totalment sords al clam internacional, el govern espanyol no para d’amenaçar a tort i a dret, fet que demostra que ha perdut el control de la situació. Probablement, Mariano Rajoy, contraràriament al que vol fer veure, ja no controla la situació. Com exemple, les paraules de Pablo Casado, alt càrrec del PP, que ha amenaçat Puigdemont d’acabar com Lluís Companys.

Merkel intervé

L’exemple més fefaent d’aquesta pèrdua de control, la trobem en les trucades que aquest cap de setmana ha fet la cancellera Merkel, al President de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker i al propi Mariano Rajoy. Segons alguns mitjans, en aquestes trucades s’ha demanat que els dos governs, el català i l’espanyol, negociïn.

Del que no hi ha dubte, però, és que demà, amb la declaració d’independència, Catalunya farà un pas endavant històric per formar part de la comunitat internacional. Fer-ho significarà obtenir una credibilitat que serà un senyal que es va a per totes i que no hi ha marxa enrere. Probablement també pot ser un senyal perquè alguns dels estats més proclius a Catalunya pugui moure peça a nivell diplomàtic, fet que seria, lògicament una esdeveniment clau, que situarà el procés a un nivell màxim de la política internacional.