image_pdfimage_print

Després de la rotunda victòria que ha significat l’1-O, la nova ofensiva espanyola se centra en el tema empresarial, i més concretament en el sector bancari. Les dues grans corporacions bancàries catalanes, CaixaBank i Banc Sabadell, han decidit en les darreres hores, canviar el domicili social davant la imminència d’una Declaració d’Independència de Catalunya (DIC) pel part del Parlament de Catalunya, un cop fets públics els resultats del referèndum. Una, la primera, ho farà a València. I la segona, a Alacant.

També ho han fet un seguit d’altres empreses amb l’objectiu clar de deslegitimar la potència econòmica de Catalunya en el marc d’una possible mediació i negociació en el repartiment dels actius i els passius. Són empreses, doncs, que es posen al servei d’Espanya.

Tal com diu l’economista Elisenda Paluzie, en l’actualitat, els bancs no paguen pràcticament cap impost a la Generalitat. De fet, la Generalitat només recapta impostos propis i d’altres de transferits com són el de Successions i Transferències i els d’Actes Jurídics Documentats. Altres impostos, molt més importants, com el de Societats, l’IVA i l’IRPF es paguen a l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) o Agència Tributària. Aquesta, segons la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), transfereix un percentatge d’aquests grans impostos a la Generalitat.

Publicitat
Publicitat

Ara bé, en el cas de la proclamació de la independència, lògicament, la República catalana recaptarà tots els impostos. Així, si un banc amb sucursals a Catalunya, però amb seu social en un altre estat, per exemple, Espanya, haurà de pagar l’IRPF dels seus treballadors catalans a Catalunya. També haurà de pagar a Catalunya, l’IVA d’operacions bancàries subjectes a aquest impost.

Pel que fa a l’Impost de Societats haurà de pagar-lo a Catalunya pel fet de tenir-hi un establiment permanent. Per tant, també haurà de pagar l’impost de Societats al país on té la filial, en aquest cas a Catalunya, però evitant la doble imposició internacional.

En definitiva, amb la Independència, Catalunya recaptarà més impostos que fins ara, encara que algunes empreses hagin traslladat preventivament la seu social fora de Catalunya.