image_pdfimage_print

Amnistia internacional (AI) ha emès un comunicat que exigeix a les autoritats espanyoles que realitzin una completa i imparcial investigació, després que l’entitat confirmés l’ús excessiu i innecessari de força per part de la policia, incloent-hi l’ús de porres contra persones indefenses i també de pilotes de goma per reprimir manifestants pacífics que defensaven la celebració del Referèndum d’Autodeterminació el passat dia 1 d’octubre a Catalunya.

Un equip d’observadors d’AI ha confirmat que membres de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional i agents de la Guàrdia Civil van emprar una força excessiva i desproporcionada contra manifestants concentrats pacíficament a les entrades dels col·legis electorals i als carrers adjacents.

Jan Dalhusien, director d’AI per Europa i Àsia Central, ha declarat, concretament, que “en diversos casos les accions dels cossos policials esmentats empraren excessiva i innecessària força i l’ús de material antiavalots que ferí centenar de manifestants pacífics”.

Publicitat
Publicitat

Ús perillós de munició

La delegació d’AI, composta per cinc membres, ha estat monitorant la situació a Catalunya, inclosos dissabte 30 i diumenge 1, dia de la votació, quan visitaren diferents col·legis electorals.

Documentaren l’ús de material antiavalots per part de la Policia Nacional a la cruïlla entre els carrers Sardenya i Diputació, de Barcelona.

Dos membres de l’equip d’observadors foren testimonis de la càrrega policial per obrir pas entre un grup de manifestants asseguts per bloquejar l’accés als agents davant l’escola pública Ramon Llull, amb l’objectiu d’emportar-se les urnes. Els agents colpejaren els manifestants, mentre que un altre grup de policies van llançar salves, fet que va provocar que el bloqueig es desfés.

Segons testimonis, quan els oficials abandonaven el col·legi van disparar pilotes de goma que feriren com a mínim dues persones, una a la cama i l’altre a l’ull dret. Aquest darrer va haver de ser operat de manera immediata, a l’Hospital de Sant Pau.

Amnistia demana que s’iniciï de seguida una àmplia investigació entorn d’aquests fets.

Qualsevol ús de la força per part dels cossos policials s’ha de fer d’acord amb els estàndards internacionals i ha de ser sotmesa a revisió. Si la investigació conclou que es va fer un excessiu ús de la força, els seus responsables han de ser portats davant de la justícia i sotmesos als corresponents reglaments disciplinaris. El mal ús de la força per part dels cossos policials ha de ser tractat com un crim, conclou el comunicat d’Amnistia Internacional.