Imatge de la concentració davant la conselleria d'Economia el 20S
Imatge de la concentració davant la conselleria d'Economia el 20S
image_pdfimage_print

Un informe elaborat per dos experts independents encarregat per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans adverteix el Govern espanyol que les mesures que prengui de cara a la celebració del referèndum del proper 1 d’octubre, no poden interferir els drets fonamentals de llibertat d’expressió, de reunió, d’associació i de participació pública.

Els autors, David Kaye i Alfred de Zayas, doncs, mostren la seva preocupació al respecte. Afirmen que independentment de la legalitat o no del referèndum d’autodeterminació, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de protegir aquests drets que són essencials en tota societat democràtica.

Així mateix mostren la seva preocupació per la intervenció en empreses editores, la requisa de material, el bloqueig de pàgines web i la prohibició de mítings polítics.

Publicitat
Publicitat

També per la detenció de polítics i càrrecs públics i per l’acusació de sedició, que comporta una pena de presó de 15 anys, envers els promotors de protestes ciutadanes.

Aquestes mesures“, afirmen els autors, “són preocupants perquè semblen violar drets individuals fonamentals, impedeixen la informació pública i la possibilitat de debat en un moment crític de la democràcia espanyola“.

També alerten del desplegament de 4.000 policies amb l’ordre d’actuar en cas que el referèndum il·legal se celebri. Consideren que aquesta ordre i la retòrica que l’acompanya pot fer créixer les tensions i el desordre social.

Criden a totes les parts a restringir qualsevol acte de violència i assegurar les protestes pacífiques en els propers dies.

Finalment afirmen que ja han contactat al respecte amb el govern espanyol.