Roda de premsa de Demòcrates | Demòcrates de Catalunya
Roda de premsa de Demòcrates | Demòcrates de Catalunya
image_pdfimage_print

A sis dies de l’1 d’octubre, Demòcrates de Catalunya ha presentat aquest matí “L’oportunitat de crear un país amb un nou sistema de partits”. La roda de premsa, realitzada pels diputats demòcrates, Toni Castellà, Titon Laïlla i Carles Prats, ha vingut precedida d’una valoració de l’actualitat política.

El portaveu polític de Demòcrates, Toni Castellà, ha volgut valorar l’assemblea d’electes de Podemos realitzada ahir: “Com a Demòcrates vam declinar la invitació. És interessant que els electes espanyols es reuneixin per debatre i valorar el procés del referèndum, però, a 6 dies de l’1 d’octubre, no té sentit que els electes catalans o partits catalans debatin sobre un hipotètic referèndum acordat o una reforma de la constitució. Vivim un procés d’autodeterminació de Catalunya no pas de reforma d’Espanya”. Castellà ha insistit: “Aquesta situació la vam viure a la República. Es va deixar de banda la República catalana per prioritzar la República espanyola. Durant 100 anys s’ha intentat reformar Espanya. Volem constituir una República independent”.

Respecte a les decisions preses per l’Estat, Toni Castellà ha afirmat: “Vivim un estat d’excepció. La suspensió del dret a reunió, la retirada informativa, detinguts polítics, la persecució penal del 80% dels alcaldes del país…. Totes aquestes actuacions —amb la connivència del PSOE— vulneren la Declaració Universal dels drets Humans i la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea. Davant aquesta situació, pròpia dels sistemes dictatorials, només ens queda votar per una República independent. De fet, defensem que en la futura República puguem acollir tots aquells ciutadans espanyols que vulguin marxar d’un Estat espanyol que no respecta els drets fonamentals, els drets humans. Defensem que s’obrin les portes a qualsevol ciutadà espanyol que vulgui marxar d’aquest estat totalitari per entrar en un estat democràtic”.

Publicitat
Publicitat

Demòcrates ha expressat la seva solidaritat amb Mònica Terribas, arran de la denúncia realitzada per la Unión de Oficiales de la Guàrdia Civil. “Ens solidaritzem amb la periodista que només ha fet que exercir la seva professió i la llibertat d’informació, emparada per l’Article 11 dels drets fonamentals de la Carta de la Unió Europea” ha afirmat Castellà.

En aquest sentit, Demòcrates també ha denunciat “el despropòsit de querellar-se contra el diputat de les CUP, Albert Botran, i tres membres més de Poble Lliure. La querella fa referència a un homenatge del mes de febrer passat, en memòria de l’històric militant independentista Julià Babia, mort fa 3 dècades. Trobem un despropòsit que s’acusi els 4 militants de Poble Lliure d’enaltir el terrorisme quan, a més, cada any a l’Estat espanyol es permet un homenatge a l’assassí més gran que ha tingut la història recent d’Espanya, el dictador Franco”.

Toni Castellà també ha denunciat “la citació a dos joves per clonar el web del referèndum i que avui estan declarant a Girona, així com les 10 persones que avui declaren pel mateix motiu, a Barcelona.” En aquest sentit, Demòcrates ha ubicat diverses parades informatives a la capital catalana per informar a la ciutadania d’on han d’anar a votar. Així a plaça de Sarrià; Gran Via de Carles III amb Travessera de Les Corts i Av.Roma amb carrer de Viladomat, es poden trobar aquests punts d’informació, al llarg del dia.

El diputat demòcrata ha volgut incidir en la possibilitat que s’executi una detenció al President Puigdemont. “Si l’amenaça del fiscal De la Maza de detenir el President Puigdemont s’executa, demanem al cos dels Mossos d’Esquadra que ho impedeixin. També fem una crida a la ciutadania, una demanda col·lectiva, de mobilització permanent perquè això s’impedeixi. Seria una detenció fora de la llei. El cos de Mossos no hauria de permetre la detenció del President en cap dels casos i la mobilització ciutadana hauria d’aturar un despropòsit com aquest”.

Un cop finalitzada la part de la roda de premsa sobre l’actualitat política, la diputata demòcrata, Titon Laïlla, ha intervingut per parlar sobre “L’oportunitat de crear un país amb un nou sistema de partits”.