Joaquim Forn
Joaquim Forn
image_pdfimage_print

Aquest migdia el conseller d’Interior Joaquim Forn, en declaració institucional, ha explicat la reunió amb la Fiscalia que s’ha dut a terme al llarg del matí, amb la participació de tots els cossos de seguretat de l’Estat, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Els serveis jurídics del departament d’Interior estan estudiant aquesta instrucció per tal de donar una resposta jurídica a la demanda d’en Diego Pérez de los Cobos, director del gabinet de Coordinación y estudios de la secretaria de Estado de seguridad del ministerio, de prendre el control del cos dels Mossos d’Esquadra.

El departament d’Interior de la Generalitat considera que l’Estat espanyol pretén aplicar l’article 46 de la Llei 2/1986 de Fuerzas y Cuerpos del Estado per dirigir des de l’Estat espanyol els Mossos d’Esquadra. I denuncia que el que es pretén és intervenir els Mossos d’Esquadra tal i com s’ha fet amb les finances de Catalunya. I aclareix “des de la Generalitat no acceptem aquesta ingerència de l’Estat perquè se salta tots els òrgans que el marc jurídic actual disposa per coordinar la seguretat de Catalunya”. I recorda que Catalunya ja disposa de tots els òrgans necessaris per coordinar tots els cossos policials en el marc de la Junta de Seguretat.

Publicitat
Publicitat

Les reaccions del Cos

Els cos de Mossos d’Esquadra ha publicat la següent piulada, recordant que com sempre continuaran treballant per la ciutadania.

I per la seva banda, el sindicat majoritari del Cos de Mossos, Sindicat Autònom Policia (SAP), ha rebutjat en un comunicat que un superior de la Guàrdia Civil prengui el control dels Mossos, considerant que la “Policia de la Generalitat ha actuat sempre en compliment de la instrucció 2/2017, emesa per la Fiscalia”, i no entenen perquè ara sí que es cerca el control dels Mossos, mentre que en la situació d’excepcionalitat produïda arran dels atemptats terroristes de Barcelona, no es va rebre cap mena de suport per part de les forces i cossos de la seguretat de l’Estat. El comunicat critica també l’ús que tots els actors polítics estan realitzant del cos.

Comunicat de SAP-Fepol
Comunicat de SAP-Fepol