image_pdfimage_print

El Ple ha aprovat la llei del referèndum d’autodeterminació per 72 vots a favor (JxSí, CUP i el diputat no adscrit) i 11 abstencions (CSQP). Els grups de Cs, el PSC i el PPC han marxat del saló de sessions en el moment de la votació i no han votat. La Mesa ha admès a tràmit la iniciativa aquest matí i el Ple ha acordat, a proposta dels grups de JxSí i la CUP, incorporar-la a l’ordre del dia i eximir-ne tràmits per fer el debat final en la sessió d’avui.

Al matí, el ple ha acordat ampliar l’ordre del dia per incorporar-hi el debat d’aquesta iniciativa, a sol·licitud dels grups de JxSí i la CUP, per 72 vots a favor (JxSí, CUP i no adscrit), 60 en contra (Cs, PSC, PPC i 8 de CSQP) i 3 abstencions (CSQP). L’acord per eximir de tràmits aquesta iniciativa, que també han demanat aquests dos grups, ha estat aprovat per 69 vots a favor (JxSí i CUP) i 3 en contra (CSQP). La resta de diputats no han votat en aquest punt.

Abans del debat, la presidenta, Carme Forcadell, ha suspès el ple en diverses ocasions per convocar reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus per resoldre les peticions de reconsideració presentades pels grups de Cs, el PSC i el PPC, i que la Mesa ha rebutjat.

Publicitat
Publicitat

També abans de començar el debat de la llei, tant aquest matí com aquesta tarda, hi ha hagut diversos torns d’intervenció al ple en què han pres la paraula els diputats Marta Rovira (JxSí); Carlos Carrizosa, Fernando de Páramo i José María Espejo Saavedra (Cs); Miquel Iceta, Eva Granados i Ferran Pedret (PSC); Joan Coscubiela i Albano Dante Fachín (CSQP); Xavier García Albiol, Alejandro Fernández i Santi Rodríguez (PPC); Anna Gabriel (CUP) i Germà Gordó (no adscrit).

Finalment, a dos quarts de vuit del vespre, ha començat el debat de la llei, en què han intervingut els diputats Lluís M. Corominas (JxSí), Inés Arrimadas (Cs), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell i Albano Dante Fachín (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Anna Gabriel (CUP) i Germà Gordó.

Després del debat, han començat les votacions, en què també s’han aprovat les esmenes de JxSí i la CUP i s’han rebutjat les de CSQP i el diputat no adscrit. Els grups de Cs, el PSC i el PPC han retirat les esmenes que havien presentat.

La llei del referèndum d’autodeterminació regula “la celebració del referèndum d’autodeterminació vinculant sobre la independència de Catalunya, les conseqüències en funció de quin sigui el resultat i la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya”. En aquest sentit, la llei recull que el referèndum se celebrarà el diumenge 1 d’octubre, amb la pregunta ‘Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?’ i fixa que “si en el recompte de vots vàlidament emesos n’hi ha més d’afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya”.

Des del saló de sessions han seguit el ple, entre d’altres, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert; l’expresident de la Generalitat, Artur Mas; el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.