image_pdfimage_print

El Kafe Antzokia de Bilbao ha celebrat, aquest dissabte, un acte en què han participat diversos actors de la política i societat basca i catalana i que ha servit per evidenciar les complicitats entre aquests dos territoris i per debatre el paper del referèndum català internament i també internacionalment.

Bilbao ha acollit una taula rodona per debatre la situació actual del procés en vistes a l’1-0. Jordi Sànchez, president de l’ANC; Jordi Turull, portaveu del Govern i membre del PDECAT; Joan Tardà, portaveu d’ERC al Congrés; Joseba Egibar, del PNB; Maddalen Iriarte, d’EH Bildu i Zelai Nikolas, de Gure Esku Dago, han participat i han debatut sobre com afectarà el referèndum català no només a Catalunya, sinó també a Euskal Herria i a Espanya. L’espai s’ha omplert per escoltar les reflexions dels ponents i també per escoltar les preguntes que alguns dels assistents han pogut fer al final de l’acte.

Jordi Sànchez ha posat èmfasi en la importància del moment, no només per Catalunya, sinó també per l’Estat espanyol, i ha criticat el paper que ha dut a terme aquests anys, “ignorant” sistemàticament la situació al Principat i menystenint les oportunitat de diàleg que hi ha hagut per donar resposta al dret a decidir. Per això ha agraït la responsabilitat dels partits polítics catalans que han complert “inequívocament” el compromís adquirit el 27-S del 2015. De fet, Sànchez s’ha mostrat convençut que aquest procés ha servit, també, per “reconciliar” la societat catalana amb la seva classe política; i ha advertit a tots aquells que confonen desig amb realitat que el 2-O tindran un “despertar difícil” en comprovar que les urnes s’hauran fet servir i hauran estat una eina transformadora.

Publicitat
Publicitat

Sànchez també ha parlat de la Diada, que per les dades que es tenen preveu que sigui una mobilització “sense precedents”. Per això, ha agraït el paper de la gent, ja que sense ells “no seriem on som” i també dels voluntaris, veritables actors del canvi i que han permès generar “confiança” en el país. Per Sànchez el procés és una autentica revolució democràtica, perquè “la millor manera de canviar qualsevol cosa petita és fent el gran canvi, i és democràtica perquè el gran canvi només pot venir de les urnes”, ha conclòs.

Jordi Turull, per la seva banda, ha deixat clar que l’èxit del referèndum raurà en la participació, i per això s’ha volgut centrar no tant en la “qüestió de la matèria” (referent a urnes, paperetes, etc. que ha garantit que hi seran), sinó en “l’actitud”, que vindrà marcada per la gent, que té moltes ganes de votar. Per això, i també per haver perdut la por el 9-N, l’1-O serà un èxit.

El portaveu del Govern català ha fet una crítica a alguna força progressista que només fa “d’altaveu del PP” i també a d’altres formacions que qüestionen els procediments que s’estan duent a terme al Parlament per aprovar les lleis que han de permetre el referèndum. Turull ha dit que els hauria agradat haver-ho pogut fer diferent, però l’Estat i el Tribunal Constitucional els ho han impedit. “No ens deixen altra manera que fer-ho així”, ha dit. Per ell, l’Estat espanyol només pretén un objectiu: “la rendició” i l’entrega de les urnes, escenari que el Govern “no contempla”. De fet, ha finalitzat la seva intervenció reconeixent “l’honor” que suposa firmar el document que “ha de permetre posar en mans de la ciutadania el futur de Catalunya”.

Finalment, Joan Tardà ha fet menció de la importància del caràcter vinculant de l’1-O i de l’actitud del govern i de l’Estat espanyol, que contrasta amb l’actitud europea on, diu, “tot comença i acaba amb democràcia”. Per això, enfrontar-se a la democràcia abocarà el govern espanyol a perdre. Preguntat pel reconeixement internacional, Tardà ha volgut mostrar la importància de ser molt curosos amb els procediments, especialment en els tres passos que caldrà fer. Primer, amb una victòria clara l’1-O; posteriorment, amb les eleccions constituents i finalment amb el referèndum per ratificar el text constitucional. “I amb aquestes notes anirem al món”, si bé ha advertit que no serà una tasca fàcil.

Respecte el paper de les forces progressistes i no independentistes de Catalunya, Tardà ha estat molt contundent: el moment és d’acumulació de forces i de generositat, i s’ha mostrat convençut que els Comuns faran finalment una crida a la participació al referèndum del pròxim mes d’octubre. Un cop obert el procés constituent, ha dit, voldran participar en la configuració d’un nou país i en les seves polítiques.