image_pdfimage_print

Ahir Catalunya va patir dos atemptats comesos per l’organització Estat Islàmic, que ja els ha reivindicat. Un a Barcelona, i l’altre a Cambrils, que han deixat un balanç provisional de quasi una vintena de morts, i dotzenes de ferits, de fins a 34 nacionalitats diferents. L’impacte dels atemptats ha estat, lògicament, enorme i des d’arreu del món han arribat els missatges de solidaritat i condol, molts dels quals són enviats pels principals líders polítics, i també socials, del món.

Atemptat a Barcelona: 13 morts i dotzenes de ferits

En una acció que sembla copiada d’atemptats previs a altres ciutats europees, ahir, una furgoneta va envair la zona de vianants de les Rambles a l’altura de Plaça Catalunya, i va circular en direcció mar a tota velocitat, fent esses i atropellant de forma intencionada els vianants. Eren les 16.50 hores. A l’altura del carrer Hospital, el conductor va abandonar  el vehicle, que havia col·lidit amb un quiosc de premsa, i fugí corrent per l’esmentat carrer. Darrere seu va deixar un panorama desolador, amb dotzenes de persones ferides, tretze de les quals van morir de forma immediata o al cap de pocs minuts, mentre eren ateses. Lògicament, el terror es va escampar i s’entrà en una espiral de por i notícies de tota mena. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van iniciar una operació de captura del fugitiu i es va activar l’operació gàbia per evitar-ne la fugida. A l’interior de la furgoneta es va trobar documentació a nom de Driss Oukabir Soprano, amb domicili a Ripoll, on va ser detingut pocs minuts després, de manera que difícilment podia ser-ne l’autor material. La cerca del terrorista pels carrers del Raval no va donar resultat. I això que es va donar l’ordre de confinament a tots els vianants que es trobaven a la zona. Un confinament que va durar fins a la matinada, quan se’ls va autoritzar a tornar als seus llocs de residència.

Publicitat
Publicitat

L’atenció als ferits va ser immediata, però dissortadament el balanç de l’atropellament massiu, a més dels 13 morts ja esmentats, va ser de 15 ferits molt greus, 23 greus i 48 lleus. Això fa que no es pugui descartar que el nombre de morts pot incrementar en les pròximes hores. En total, segons fonts oficials, els ferits són de 34 nacionalitats diferents: catalana, espanyola, francesa (fins a 26), alemanya, algeriana, holandesa, argentina, veneçolana, belga, peruana, romanesa, irlandesa, cubana, grega, macedònia, britànica, austríaca, pakistanesa, taiwanesa, canadenca, equatoriana, nord-americana, filipina, kuwaitiana, turca, marroquina, colombiana, hondurenya, hongaresa, mauritana, egípcia, australiana, italiana, dominicana i xinesa.

Sant Just Desvern, 1 mort i 2 mossos ferits

En els moments posteriors a l’atemptat del centre de la ciutat, i com a conseqüència dels controls establerts pels Mossos d’Esquadra a les sortides, es va produir un altre episodi que, segons sembla a hores d’ara, no està del tot aclarit. A la Diagonal, un cotxe va saltar un control tot atropellant una sergent del cos, que va patir el trencament del fèmur. Es va iniciar una persecució, fins que el cotxe sospitós va aparcar a prop de l’edifici Walden de Sant Just Desvern. Allà es va produir un tiroteig, a causa del qual va morir el conductor, la seva identitat no ha transcendit encara.

Vic: una segona furgoneta

Com a resultat de les primeres investigacions, després de l’atemptat es va localitzar una segona furgoneta aparcada en una zona comercial de Vic. Havia estat llogada a Santa Perpètua de la Mogoda, i es va comprovar que no duia bombes. La investigació considera que podria haver servit per fugir o per fer un nou atemptat.

Ripoll: Un primer detingut

A Ripoll es va fer una detenció, la de Driss Oukabir Soprano, que era el titular de la documentació amb la qual es va fer el lloguer de les dues furgonetes —la de Barcelona i la de Vic. Resident a la capital del Ripollès, el detingut va afirmar que la seva documentació li havia estat robada, probablement pel seu germà Moussa, de 17 anys, a punt de fer-ne 18. De manera que aquest últim es va convertir en el principal sospitós de ser el conductor de la furgoneta de Barcelona, que a hores d’ara encara no ha estat detingut.

La connexió d’Alcanar: 1 mort (probable terrorista), 7 ferits (un d’ells també probable terrorista)

Cap a les 23.00 hores, en compareixença conjunta amb el Conseller d’Interior, Joaquim Forn, i, després de la celebració d’un comitè de crisi (foto superior) encapçalat pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont, el Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va fer pública que l’explosió ocorreguda la matinada anterior, a Alcanar, en un xalet que va quedar totalment destruït (foto inferior) i que va provocar un mort i set ferits, estava directament relacionada amb l’atemptat de Barcelona. Segons els investigadors, al xalet hi havia prop d’una vintena de bombones de butà. Un dels ferits es trobava també al xalet. La resta eren veïns.

Arran de les investigacions es va determinar que les bombones probablement havien de ser usades per carregar-les a les dues furgonetes i fer-les esclatar a Barcelona, de manera que hi havia una connexió clara. El mort, doncs, probablement formava part de la trama terrorista. Per la seva banda, el ferit va quedar immediatament detingut.

Lògicament, prenia forma la hipòtesi que l’explosió a Alcanar va activar l’acció a Barcelona i que l’atropellament va ser com un Pla B, atès que el pla inicial era el de produir una enorme massacre a la capital catalana, fent esclatar les dues furgonetes amb les vint bombones de butà en mig de les Rambles.

Segon atemptat, Cambrils: 6 morts (5 terroristes) i 6 ferits

Però, encara faltava un darrer episodi. Cap a la una de la matinada d’avui divendres, un vehicle Audi, en trobar-se amb un control dels Mossos muntat arran de l’atemptat de Barcelona, ha intentat saltar-lo i ha atropellat i ferit un mosso i sis vianants. El cotxe finalment ha bolcat i els ocupants han sortit del cotxe amb cinturons explosius posats. Un agent dels Mossos ha obert foc i n’ha matat quatre de forma immediata, el cinquè ha resultat ferit i tres hores després ha mort.

Posteriorment els TEDAX han fet explotar els cinturons, que han resultat ser falsos.

Malauradament, al matí d’avui divendres, una de les vianants ferides en aquest atemptat, que es trobava greu, ha mort.

Dos detinguts més al matí

A primera hora del matí, s’ha procedit a la detenció d’una segona persona a Ripoll.

Més endavant, també s’ha sabut d’una quarta persona detinguda, aquest cop a Cambrils.

El conductor de la furgoneta, però, continua sense ser detingut, i s’estan posant tots els esforços per aconseguir-ho.