image_pdfimage_print

El diputat de la CUP, Benet Salellas ha desvetllat recentment alguns detalls de la futura Llei de Transitorietat Jurídica, que es presentarà properament al Parlament i que, conjuntament amb la Llei del Referèndum, serà una de les claus del procés d’accessió a la Independència. De totes maneres, aclareix, que no serà una Constitució en ella mateixa, però sí que regularà el procés constituent que ha de culminar en l’elaboració d’una Constitució catalana, sempre i quan, l’opció independentista s’imposi en el referèndum del proper dia 1 d’octubre.

La nova Justícia Catalana

Un dels detalls que ha tingut més ressò del document elaborat per Junts pel Sí i la CUP, es la nova organització del poder judicial que contempla.

Publicitat
Publicitat

Concretament, es preveu substituir el Tribunal Constitucional (TC) per una Sala de Garanties catalana i també preveu crear un Tribunal Suprem català.

No es tracta de canviar el sistema judicial català, però si de dotar-nos de les institucions necessàries per no continuar utilitzant el Tribunal Suprem de Madrid o el TC, però continuarem tenint un Suprem i un Constitucional. El nou Suprem català mantindrà el mateix nom i farà de màxima institució del sistema judicial a Catalunya, i comptarà amb un espai on es debatran matèries constitucionals i de garanties de drets, que serà la “Sala de Garanties”.

Salellas ha afegit que “Per al TC busquem una fórmula diferent perquè pensem que l’última etapa d’alguna manera ens demana canviar la nomenclatura per no reproduir una institució que ha estat tan antidemocràtica en relació amb la sobirania de Catalunya”, ha assegurat. “Nosaltres hem de dir què passa amb els jutges i fiscals, com funcionarà l’administració de Justícia”.

Pobresa energètica

Salellas explica que la llei de transitorietat jurídica també recupera algunes de les lleis que han estat derogades pel TC i que els seus impulsors consideren que donaven passos importants en la conquesta de drets. “La llei 24/2015, per exemple”, ha dit sobre la norma de mesures urgents per afrontar emergències habitacionals i pobresa energètica que va aprovar el Parlament, que la llei de transitorietat recupera explícitament.

Nacionalitat catalana

Un altre aspecte que contempla l’esborrany és  la reducció dels terminis perquè els estrangers puguin obtenir la nacionalitat catalana: “Redueix uns terminis que són absolutament, m’atreviria a dir, racistes que té la legislació espanyola”. Salellas ha remarcat que la norma fa una proclama dels drets fonamentals que va més enllà de la que fa la constitució espanyola, adequant-se a instàncies internacionals en matèria de drets humans, especialment en l’àmbit social.

‘La república ha de ser un instrument per a canviar les condicions de vida de la gent’, ha conclòs el diputat de la CUP, que incideix que els canvis que han introduït en la norma aquests darrers mesos són petits detalls i que responen a l’excepcionalitat del moment i als esdeveniments que es van succeint.

1 COMENTARI

Comments are closed.