image_pdfimage_print

Curiós titular el de La Vanguardia, concretament, un article signat per Luis B. Garcia que diu el següent: “Los catalanes confían más en la Guardia Civil que en el Parlament y el govern“. Curiós perquè compara peres i pomes. O això o és que es tracta d’un titular malintencionat, amb tota la mala fe del món, i quasi diríem que ratlla el colpisme pur i dur. La comparació deriva del darrer Baròmetre d’Opinió Política (BOP) elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

A la pregunta de quin és el grau de confiança que l’enquestat té respecte un seguit d’institucions, el periodista de tots els emparellaments possibles que podria fer, escull, lògicament el més espanyolista: la comparativa entre la Guàrdia Civil, amb el Parlament i el Govern, de manera que obté un titular ben cridaner. Feina feta. Todo por la Patria!.

Passa, però, que amb una mica, només una mica, d’honestedat, el tal Garcia, hauria pogut comparar peres amb peres i pomes amb pomes. Però no, la cabra tira al monte, i embolica que fa fort.

Publicitat
Publicitat

Si hagués actuat de forma objectiva, hauria titulat, per exemple: Los catalanes confían más en los Mossos d’Esquadra que en  la Guardia Civil i la Policia Nacional. Això, efectivament, és comparar pomes amb pomes.

O bé, aquest altre: Los Catalanes confían más en el Parlament que en el Congreso de Diputados. De fet molt més (4,54 a 3,08). Naturalment, l’opció del Senat ja ni apareix…

O bé, aquest encara més escandalós: Los Catalanes confían más en el Govern de la Generalitat que en el govern espanyol central, on el gap, ja és de rècord (4,34 a 2,26).

Curiosament, en l’enquesta no apareix la Presidència de la Generalitat, la confiança en la qual, ben segur que superaria de molt la monarquia espanyola, per exemple, atès que és la penúltima institució que genera confiança entre els catalans.

En tots aquests casos, es compara pomes amb pomes. Però si entrem en terrenys més qüestionables, trobem que per exemple, tant el govern de la Generalitat, com el Parlament de Catalunya generen més confiança que l’exèrcit, els tribunals de justícia i, la cirereta, el Tribunal Constitucional, però aquests detallets, el tal Garcia se n’oblida.

Per rematar la jugada, la notícia va il·lustrada amb una foto d’un Guàrdia Civil saludant militarment, por supuesto, el President Puigdemont… aiiii els missatges subliminals. Una tria, gens innocent, de nou, quan hauria estat molt més honest fer-ho amb una foto del Molt Honorable envoltat d’universitaris, atès que són aquestes, les universitats, les institucions que generen més confiança de totes. Tal i com passa en aquest article. Però aquest detallet, no casava amb la voluntat d’embolica que fa fort del periodista, i probablement també del seu director. Una veritable llàstima per dignificar-se, si és que encara estan a temps.

 

1 COMENTARI

  1. Fa anys que ho dic: no esmenis el teu enemic quan s’equivoca.

    Quantes més mentides i triomfalismes s’empassin, millor per a nosaltres.

Comments are closed.