image_pdfimage_print

Aquesta tarda, a partir de les 15.00 h, començarà l’últim ple del període de sessions i és previst que s’allargui fins divendres al migdia. La sessió començarà amb l’elecció d’un nou vicepresident primer en substitució de Lluís Maria Corominas i es preveu que s’allargui fins divendres al matí. Es tracta del conegut com a Ple “escombra”, que pretén enllestir tota la feina parlamentària pendent abans de l’inici de les vacances.

Aquest macro-ple de quatre dies de durada, haurà d’aprovar algunes iniciatives legislatives de gran importància pel procés i de forma especial, la de la Reforma del Reglament del propi Parlament, que entre altres punts planteja que el grup promotor d’una proposició de llei pugui demanar que es tramiti pel procediment de lectura única, per aprovar-la amb un únic debat al Ple.

Entre altres aspectes, la proposta de reforma també avança al 15 d’agost l’inici del període de sessions, que fins ara començava l’1 de setembre, introdueix canvis en el procés de definició dels plans de treball de les comissions d’investigació i preveu que els diputats, en determinats supòsits, a més de delegar el vot en sessió plenària també ho puguin fer en comissió.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Aquesta iniciativa, promoguda per JxSí i la CUP, arriba al debat final amb 21 esmenes que els grups mantenen vives després que la comissió les rebutgés (6 de Cs, 3 del PSC, 6 de CSQP i 6 de la CUP).

Si s’aprova, com és de preveure, això permetrà emprar aquest procediment per aprovar la Llei del Referèndum i la Llei de desconnexió, peces claus per assolir la Independència i bastir una nova legalitat desconnectada de l’espanyola, i per tant no sotmesa a les seves ordres i manaments.

Aquest debat i la votació subsegüent, és previst que tingui lloc demà dimecres, a partir de les 15 hores.

Modificacions del govern

Abans, a partir de les 10.00 h, se celebrarà la sessió de control, primer als consellers i després al president de la Generalitat, que respondrà les preguntes que li formulin els cap de fila dels sis grups parlamentaris sobre l’actualitat política.

Després de la sessió de control, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà per explicar els últims canvis al Govern arran dels cessaments de Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz com a consellers de la Presidència, d’Interior i d’Ensenyament respectivament i de Joan Vidal de Ciurana com a secretari del Govern. Tots quatre van cessar el 14 de juliol, i en el seu lloc Puigdemont va nomenar, respectivament, Jordi Turull, Joaquim Forn, Clara Ponsetí i Víctor Cullell.

El president intervindrà primer sense límit de temps, i a continuació serà el torn dels grups parlamentaris, que disposaran de deu minuts cadascun per fixar la seva posició. El president els podrà respondre un per un o de manera conjunta, i si ho fa obrirà un torn de rèplica de cinc minuts per grup.