image_pdfimage_print

Ahir va tenir lloc el 38è Aplec del Pi de les Tres Branques que, com és costum se celebra el tercer diumenge de juliol, al Pla de Campllong, dins els límits municipis de Castellar del Riu, al Berguedà. Enguany va tenir una assistència aproximada d’unes 500 persones. L’Aplec, sobretot celebra la unitat dels Països Catalans, exemplificats en el Pi de les Tres Branques, que recorden als tres grans territoris catalanoparlants: el Principat, el País Valencià i les Illes Balears, però també compta amb la presència de representants i activistes d’altres com la Catalunya Nord, i la Franja de Ponent.

L’Aplec combina activitats folclòriques amb actes polítics de clara inspiració patriòtica i independentista. D’entre els primers es van veure gegants, grallers, trabucaires, castells, ofrenes de flors, sardanes, una lectura escenificada, una ofrena floral, i el cant dels tres himnes: Els Segadors, la Muixeranga d’Algemesí i la Balanguera de Mallorca.

Quant als actes polítics, se’n van fer, com ja és habitual, dos: l’acte patriòtic unitari davant el Pi Vell, i l’acte Patriòtic davant el Pi Jove, que és protagonitzat per les organitzacions de l’esquerra independentista.

Publicitat
Publicitat

Quant al primer, que de fet, constitueix l’acte principal de tot l’Aplec, hi van participar oradors dels diferents territoris dels Països Catalans.

Va obrir l’acte, lògicament, el batlle de Castellar de Riu, que donà la benvinguda a tots els assistents.

El primer parlament el féu Antònia Font,  de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca: “Esperem que aquest sigui el darrer aplec abans de la nostra independència i llibertat definitiva“, va afirmar.

En representació del Principat van parlar els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchezi el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Ambdós van posar de relleu la importància de l’1-O, i van cridar a no tenir por.

El nordcatalà Aleix Renyé, escriptor i periodista va afirmar que la Catalunya Nord, de fet és una part integral del Principat, “com Barcelona o Berga“.

Per la seva banda, Antoni Infante, president de la Plataforma pel Dret a decidir del País Valencià. Infante va remarcar també que l’1 d’octubre és una oportunitat per començar a aconseguir la llibertat de tota la nació.

Marta Canales del Casal Jaume I de Fraga, va llegir un comunicat de conses de l’entitat, on també va reiterar la importància de l’1-O i va alertar del perill que la Franja quedi una mica despenjada de tot el procés.

En l’acte del Pi Jove, hi van intervenir tres organitzacions el Casal Panxo de Berga, que forma part de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans, i després els corrents  d’Endavant i de Poble Lliure que formen part, com és ben conegut, de la CUP. El veterà militant osonenc, Josep Musté, de Poble Lliure, va alertar que la repressió encara és vigent, però que tard o d’hora, el poble català decidirà.