Taula de debat amb Toni Castellà, Marta Rovira, Jordi Xuclà i Lluc Salellas | Demòcrates de Catalunya
Taula de debat amb Toni Castellà, Marta Rovira, Jordi Xuclà i Lluc Salellas | Demòcrates de Catalunya
image_pdfimage_print

A primera hora del matí, el Campus de Demòcrates de Catalunya s’ha iniciat amb les intervencions dels demòcrates Eduard Berloso, vicealcalde de la ciutat de Girona i Mercè Jou, presidenta de la Fundació de Demòcrates de Catalunya FUNDEM i secretària general del CIC del govern català. Jou ha volgut remarcar el compromís de tots els electes i membres del govern català de Demòcrates amb la independència: “els de Demòcrates ho farem tot per assolir la llibertat del nostre país!”.

Una de les taules més esperades, pels assistents al Campus, ha estat la d’“El dia després. El minut 1 de la victòria del Sí!” amb Toni Castellà, diputat i portaveu de Demòcrates de Catalunya; Marta Rovira, diputada i secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya; Jordi Xuclà, diputat a les Corts espanyoles i coordinador del grup parlamentari del PDeCAT a Madrid i Lluc Salellas, regidor de les CUP.

El diputat demòcrata, Toni Castellà, ha afirmat que “el Govern està fent els seus deures. Ara ens toca a partits i ciutadania fer campanya pel Sí i guanyar. Si guanya el Sí s’iniciarà un procés d’insubmissió col·lectiva. No reconeixerem l’autoritat de l’Estat a Catalunya”. En aquest sentit, Castellà ha constatat que “hem arribat fins aquí de baix a dalt. Ara toca els polítics liderar el procés fins el final. Els polítics som els que hem de tenir el compromís més elevat”.

Publicitat
Publicitat

Marta Rovira ha incidit, en el debat “El dia després. El minut 1 de la victòria del Sí!”, que “si guanya el No es faran eleccions autonòmiques. Si guanya el Sí s’ha de fer una declaració d’independència”. El diputat a les Corts espanyoles, Jordi Xuclà, ha afirmat que “Al Regne Unit el 50,8% va votar en el Brèxit i ningú va qüestionar el resultat”. El representant de les CUP, Lluc Salellas, ha volgut remarcar, entre d’altres, que “el 2 d’octubre s’ha d’intentar que el màxim d’ajuntaments actuïn amb fidelitat a la República Catalana”.

A la jornada del matí també ha destacat el primer debat obert “En què ens trobarem l’endemà?”, amb experts internacionals. Ana Stanic, advocada i assessora del govern eslovè en qüestions de dret internacional i la Unió Europea, ha destacat que “tres dies abans de votar a Eslovènia va haver-hi una petició judicial per aturar-ho. I, va guanyar la democràcia”.

Krystyna Schreiber, escriptora i economista, experta en el procés d’independència de Letònia, així com del d’unificació d’Alemanya, ha volgut remarcar que “en el procés cap a la independència cal agafar el millor d’Espanya, la memòria històrica i integrar als que votaran que No”. En el mateix debat, Anna Arqué, portaveu de la International Comission of European Citizens, ha volgut assenyalar que “cap dels Estats que han proclamat la independència a Europa els últims anys han decidit reunificar-se. Catalunya no s’haurà de posar a la cua de la Unió Europea perquè ja aplica tots els seus tractats”.

En el marc del debat “En què ens trobarem l’endemà?”, Montse Daban, membre del Secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana i coordinadora de la Comissió Internacional de l’ANC, ha afegit que: “Ens hem de mostrar com un estat creïble i responsable, des del punt de vista fiscal, per aconseguir el reconeixement europeu. Que Catalunya sigui econòmicament potent farà que l’estat espanyol també ho sigui”. La darrera participant, Isabel-Helena Martí, presidenta de Sobirania i Justícia i impulsora de les jornades ‘Building a New State’, ha afirmat que: “Haurem d’asseure’ns a negociar amb l’estat espanyol la repartició dels actius i els passius. Brussel·les està terroríficament preocupada amb el dèficit de l’economia espanyola i el problema sistèmic de la corrupció”.

El 2n Campus demòcrata ha finalitzat amb la dinàmica de grups reduïts sota el títol ‘El joc dels escaquers”. El Taller 1: El joc dels escaquers: suport internacional, ha estat conduït per Roger Mallola, enginyer de camins i consultor empresarial en RRII. I el Taller 2: El joc dels escaquers: suport emocional, ha estat conduït per Eva Juan, psico-oncòloga de l’Hospital de Sant Pau.