Moment de l'acte Garanties pel Referèndum
Moment de l'acte Garanties pel Referèndum
image_pdfimage_print

El grup parlamentari de Junts pel Sí i el Govern han explicat davant de gairebé 1.000 persones al Teatre Nacional de Catalunya la llei del referèndum d’autodeterminació de Catalunya i totes les garanties que hi haurà el proper 1 d’octubre per garantir que els ciutadans puguin votar com ho han fet sempre.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha destacat que la victòria depèn només dels ciutadans i que l’Estat no la podrà evitar: “Participació i resultat són dos aspectes clau i només depenen de nosaltres La victòria la farà possible la gent”.

El president ha explicat que aquest procés “té riscos” i “és normal que ens faci respecte”, però “desertar o rendir-nos té un preu molt més alt i durador i no només el pagarem nosaltres, sinó també les generacions futures”. En aquest sentit, ha reiterat que el compromís del Govern és garantir “que els ciutadans de Catalunya votin”.

Publicitat
Publicitat

“Nosaltres som la garantia de tots aquells companys que legítimament volen votar que no. El referèndum és la garantia que tots els ciutadans es podran expressar”, ha destacat Puigdemont. “No hi haurà xoc de trens, hi haurà un tren que continuarà i el de l’statu quo es quedarà. L’únic que no pot canviar res és l’immobilisme. No fer res no canvia res”, ha afegit.

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha explicat que “la legalitat ens empara” en referència a les lleis internacionals i els drets humans que recullen el dret a l’autodeterminació. “Un referèndum que també s’empara en la legalitat. Només n’hi ha una de possible que és la que es deriva del principi democràtic i del dret internacional i del component més important d’aquest que són els drets humans, el primer dret dels quals és el dret a l’autodeterminació”, ha explicat.

Junqueras ha defensat que el referèndum té legitimitat per “la mobilització democràtica”, ja que el vol el 80% dels ciutadans i perquè es deriva “de la voluntat ferma d’aquest govern i d’aquesta majoria parlamentària”. També ha destacat que el futur del país estarà “molt millor en mans dels seus ciutadans que no d’aquells que impedeixen que puguin votar”.

“Volem que el referèndum sigui un exemple de democràcia, que traspassi fronteres i sigui un exemple pels demòcrates de tot el món”, ha sentenciat Junqueras que ha volgut reiterar també el compromís per dur a terme el referèndum.

Per la seva part, el president del grup de Junts pel Sí, Jordi Turull, i la portaveu Marta Rovira han desgranat els detalls de la llei que farà possible el referèndum i que permetrà als ciutadans poder votar “com sempre”, com ho han fet en les eleccions dels darrers 30 anys. Han explicat que es crearà una sindicatura electoral que vetllarà pel compliment i control de tot el procés electoral composada per experts independents, que hi haurà observadors internacionals i que podran votar totes les persones amb dret a vot majors de 18 anys. Els dos dirigents de Junts pel Sí han coincidit a destacar, però, que una de les grans diferències respecte els altres processos electorals és que “hi haurà un estat en contra”.

Turull ha explicat que la llei recull que “els ajuntaments cediran els seus espais on es vota habitualment i allà on no arribin, ho garantirà la Generalitat”. I ha destacat que la votació serà vinculant: “Si hi ha més vots positius que negatius, el Parlament es compromet per llei a proclamar la independència”, ha explicat Turull, que ha afegit també que en el cas que hi hagi més vots negatius, es convocaran de manera immediata unes eleccions autonòmiques.

Rovira ha explicat que la llei es basa en els tractats internacionals i la legislació que deriva del dret a l’autodeterminació, “un dret inalienable que hem tingut sempre”. I ha afegit que el referèndum és una “resposta democràtica a la frustració d’intentar encaixar el nostre país a l’estat espanyol” i a la “ruptura que significa la sentència del TC respecte l’Estatut”. També respon al mandat democràtic assolit el 27 de setembre. Rovira ha destacat finalment que també podran votar els catalans a l’exterior: “Tindran dret de vot els ciutadans que resideixen a l’estranger sempre que compleixen els requeriments que són estar inscrit al CERA i també estar inscrits al registre de catalans a l’exterior. Serà a través d’aquest registre que la Generalitat es posarà en contacte amb ells per donar les instruccions perquè puguin votar”.

El conductor de l’acte ha estat el diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, que ha volgut recordar que el 4 de juliol de 1776 es va proclamar la independència dels EUA i ha destacat que el camí “no hauria estat possible” sense la CUP.