image_pdfimage_print

Joan Ignasi Elena, portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum explicà que tant ell com la resta de coordinadors de l’executiva han acabat la seva feina: “Sempre vam dir que la nostra era una feina acotada en el temps; avui s’acaba, però el Pacte segueix, perquè té una missió que transcendeix a nosaltres vuit”. Segons Elena, el Pacte és viu i ha de seguir; ha de ser convocat cada cop que es requereixi”. El fins ara portaveu del Pacte recordà la “transversalitat” al voltant del Pacte i que en aquests mesos “s’ha posat de manifest que és mentida que el Referèndum sigui cosa de quatre o que no sigui legal“.

“Hem constat molts suports a l’estat, però també un mur i una bena als ulls”, explicà Elena, que afegí: “El Pacte ni avala ni desautoritza res sobre el que no debat ni es posiciona”.

Elena comparegué davant dels mitjans de comunicació acompanyat d’altres coordinadors de l’executiva, després del Plenari del Pacte, on explicà la tasca feta aquests mesos i on anuncià que acaben la feina. El plenari va comptar amb la presència del president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, l’expresident Artur Mas, els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, representants dels partits polítics integrants al pacte, sindicats i entitats. En total, més d’un centenar de persones.

Publicitat
Publicitat

Els vuit coordinadors dimitits eren, a banda del seu portaveu, el ja esmentat Joan Ignasi Elena, Maite Arqué, Francesc de Dalmases, Itziar Gonzàlez, Francesc Pané, Jordi Bosch, Carme Laura Gil i Carme Porta.

Reaccions

Amb posterioritat a la cimera, les diferents forces polítiques i socials hi van dir la seva.

Així, el diputat Lluís Llach, en representació de Junts pel Sí, després d’agrair la feina als coordinadors, va afirmar que “Continuarem buscant el referèndum pactat però l’experiència que tenim fins ara és que l’Estat s’hi negarà”. Afegí que “No només estem davant d’un problema polític. Va molt més enllà i és més profund. Estem davant d’un problema democràtic”. Fins i tot va titllar l’estat espanyol de “demofòbic”.

Oriol Junqueras, el vice-president del govern, per la seva banda, es va mostrar contundent en afirmar que “Ens agrada el diàleg i estem compromesos amb la democràcia i amb l’exercici del dret democràtic a votar, que aquest govern garantirà”. I afegí que “No hi ha neutralitats possibles amb els que fan ús sense escrúpols de les clavegueres més fosques de l’estat. I, per tant, anem per feina!”, en una clara al·lusió al món dels comuns.

Quant a la CUP, en un comunicat va demanar que el Pacte vetlli per les garanties del referendum unilateral del mes de setembre (sic) i que impulsi un debat nacional ciutadà sobre el Sí i el No a la Independència.

Benet Salellas, diputat al Parlament, va declarar que “S’ha intentat l’impossible. Ara anem al possible, el referèndum sense adjectius. Donem-li forma, posem-li data i pregunta”.

Per Salellas el Pacte Nacional pel Referèndum ha d’esdevenir el “Pacte Nacional per la Democràcia” i ha esperonat tothom a posar-se a la feina.

Finalment, Xavier Domènech, de Catalunya en Comú, va afirmar que “Constatem importància del PNR: ara més que mai mantenim l’acord de país per aconseguir un referèndum efectiu”. En la seva línia habitual de menystenir el govern català, va afegir que: “Davant de qualsevol atac del PP hi haurà una majoria que supera el full de ruta del Govern defensant la sobirania de Catalunya”, en referència, és clar a les forces dels comuns.