Roda de premsa al finalitzar la reunió de càrrecs de les tres entitats per anunciar el posicionament conjunt | ANC
Roda de premsa al finalitzar la reunió de càrrecs de les tres entitats per anunciar el posicionament conjunt | ANC

Aquest matí ha tingut lloc una reunió inèdita entre el secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), la junta directiva i les presidències territorials d’Òmnium Cultural i l’executiva l’Associació de Municipis per la Independència. La reunió ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i ha congregat fins a 150 representants de les tres entitats. La reunió es va convocar d’urgència aquest divendres després de la contundent resposta negativa de Mariano Rajoy a la carta del president Puigdemont demanant-li de negociar un referèndum d’autodeterminació.

L’objectiu de la reunió era analitzar l’escenari polític que s’obria després de la negativa del president espanyol i fixar una posició conjunta de les tres entitats en relació a aquest. En una roda de premsa posterior a la reunió els líders de les tres entitats han exigit al president Puigdemont que posi data i pregunta al referèndum d’independència que ha de tenir lloc aquest any.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha iniciat la seva intervenció remarcant que l’organització del referèndum ha d’anar a càrrec del govern de Catalunya. També s’ha mostrat confiat que totes les organitzacions i persones que han donat suport al Pacte Nacional pel Referèndum ara faran costat al govern en la seva organització.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha volgut destacar que hi ha hagut un canvi d’escenari i la unitat amb que s’afrontava aquest. També ha dit que la reacció unitària de les tres entitats era demanar a les institucions catalanes que posin data i pregunta la referèndum.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, creu que després dels 18 cops de porta rebuts i d’un suport del 80% al referèndum la ciutadania de Catalunya sabrà estar a l’alçada del moment polític actual. Cuixart també ha refermat l’aposta per posar data i pregunta la referèndum i s’ha mostrat confiat en que es diferents sensibilitats del sobiranisme es faran seu el referèndum.

La posició conjunta de les tres entitats s’ha materialitzat en el següent manifest conjunt:

Manifest conjunt de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI respecte el nou escenari polític | ANC