Joan Ignasi Elena, juntament amb la resta de l'executiva del Pacte, presentant els suports aconseguits | Pacte Nacional pel Referèndum
Joan Ignasi Elena, juntament amb la resta de l'executiva del Pacte, presentant els suports aconseguits | Pacte Nacional pel Referèndum
image_pdfimage_print

Malgrat haver abaixat la reivindicació un parell d’esglaons per sumar el màxim de suports i estar oberta a la signatura de persones de tot el món, la recollida de suports per exigir a Espanya un referèndum acordat no ha aconseguit la que segurament fou la recollida de signatures més existosa i massiva de la història de Catalunya. La campanya ‘Signa un vot’ de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va ser capaç de mobilitzar la potent estructura territorial de l’entitat independentista i recollir fins a 750.000 signatures a Catalunya.

La campanya de l’ANC, que requeria de la identificació amb el DNI i la signatura de la persona que hi donava suport es va vehicular a través del dret a petició del Parlament. Una figura jurídica que habilita als ciutadans a demanar als representants del poble allò que creu que haurien d’impulsar. La petició concreta que se signava era la de dur a terme un referèndum d’independència abans del 31 de maig del 2014 i si no era possible, la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) abans de l’11 de setembre del 2014. Les signatures varen ser entrades al Parlament de Catalunya, però malgrat que la Mesa d’aquest va traslladar la petició als grups parlamentaris no ha acabat transformant-se, de moment, en cap de les dues peticions que s’hi feien.

El Pacte Nacional pel Referèndum, que els darrers mesos ha estat recollint suports per poder exigir a Espanya un referèndum acordat, ha celebrat aquest divendres a la tarda un gran acte al Palau de Congressos de Barcelona. Joan Ignasi Elena, acompanyat de la resta de membres de l’executiva del Pacte, ha explicat que el nombre de suports recollits supera els 500.000 i ha remarcat la transversalitat i pluralitat al si del Pacte: «Amb aquests suports i amb aquesta força ens adrecem a l’Espanya democràtica i moderna, perquè es rebel·li contra la foscor i contra el passat, contra el silenci, contra l’amenaça i contra la por». Elena també s’ha adreçat al govern espanyol i al PP «perquè es tregui d’una vegada la vena dels ulls: tancar els ulls a la realitat no la canvia, només et deixa en una posició ridícula; però la realitat no canvia per molt que s’amaguin». I els ha demanat: «Que escoltin al poble de Catalunya i que dialoguin».

Publicitat
Publicitat

Elena ha interpel·lat el president Puigdemont, present a l’acte, perquè gestioni «aquest immens suport al Referèndum: som dipositaris d’aquest enorme tresor que no és propietat de ningú, sinó de tots els que som aquí i en darrer terme del nostre país, del poble de Catalunya». Elena ha acabat la seva intervenció assegurant : «Sempre hem estat, som i serem un sol poble».

El govern català, durà a terme aquest dilluns, un acte a l’Ajuntament de Madrid amb el títol ‘Un referéndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democrático’ que segons s’ha traslladat als mitjans serà la darrera oferta per a un referèndum acordat. Si s’acompleix aquest fet, a partir del dimarts el govern català abandonaria la via acordada i passaria executar la via unilateral per dur a terme el referèndum d’autodeterminació malgrat l’oposició de l’estat espanyol.