Joan Coscubiela defensant la proposta d'acord al Parlament | CSQP
Joan Coscubiela defensant la proposta d'acord al Parlament | CSQP
image_pdfimage_print

El portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha proposat avui un acord al Govern de la Generalitat per tal de buscar l’aval internacional per fer un referèndum. Aquest aval caldria buscar-lo en la Comissió de Venècia, un “espai d’autoritat” i amb “àmplia experiència en assessorar i emetre informes pel que fa a les condicions perquè els processos referendaris siguin reconeguts”. “La convocatòria del referèndum, sigui quina sigui la modalitat, sigui pactat o no, ha de comptar amb un mínim aval internacional, i per nosaltres aquest aval és el de la Comissió de Venècia”, ha reblat el diputat, convidant l’Executiu a que faci seva aquesta proposta.

La confluència ha fixat com a condicions imprescindibles del referèndum les “màximes garanties d’inclusió de la societat catalana, la cerca del reconeixement previ a nivell internacional, i efectes polítics i jurídics reals”. Coscubiela ha ofert la “cooperació i complicitat” del seu grup per fer realitat el referèndum, però ha criticat que “7 mesos després” de l’aprovació de la resolució del referèndum de Catalunya Sí que es Pot, la més votada, que està plenament vigent i que ha inspirat el Pacte Nacional pel Referèndum, “i quan només falten 4 mesos hàbils per arribar a la data límit fixada”, el Govern “no ha concretat com ni quan es convocarà el referèndum”.

Coscubiela també ha censurat l’actitud del Govern en relació als preparatius del referèndum, afirmant que està actuant “amb exclusions”, posant d’exemple que s’amaga el projecte de llei de transitorietat jurídica. Tanmateix, ha declarat que “malauradament s’ha constatat la posició tancada del govern espanyol pel que fa a pactar la convocatòria del referèndum”, i ha reiterat que pel seu grup “els obstacles” perquè l’Estat convoqui un referèndum “no són de legalitat, sinó de voluntat política”. Tot i això, el diputat ha advertit que “el bloqueig del govern espanyol no es pot superar amb un altre full de ruta cap endavant”.

Publicitat
Publicitat

“La societat catalana i el Parlament tenim dret a que el Govern concreti com i quan pensa donar compliment a la resolució del Parlament”, ha insistit el diputat de la confluència, reiterant l’oferta de col·laboració per buscar el reconeixement internacional per la consulta en el marc de la Convenció de Venècia.

El paper de la Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia normalment s’ha posicionat en relació a referèndums unilaterals un cop aquests ja s’han realitzat, aquest fou el cas del referèndum que va tenir lloc a Crimea l’any 2014 per separar-se d’Ucraïna. Els estats afectats per un referèndum o els organismes internacionals com la Unió Europea poden demanar un posicionament previ a la votació d’aquest òrgan. No hi ha cap precedent d’un posicionament previ a un referèndum unilateral a petició de la regió que es volia autodeterminar per part de la Comissió.