Aquest dimecres es va celebrar a Westminster, seu del Parlament del Regne Unit, una taula rodona sobre com trobar una solució democràtica per a Catalunya. Organitzat per l’ANC-Anglaterra, i sota el patrocini de l’All-Party Parliamentary Group on Catalonia (APPG), hi van prendre la paraula un seguit de diputats britànics, així com altres oradors de reconegut prestigi. Hi assistiren al voltant de 150 persones, entre les quals hi havia el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva.
L’inici de l’acte va anar a càrrec de Carles Suàrez, responsable de l’ANC-Anglaterra, que va actuar com a moderador. El portaveu de l’APPG, i diputat del Partit Nacional Escocès (SNP), Georgen Kerevan, va afirmar amb contundència que “impedir que els catalans votin no s’adiu amb la via europea”. Quant al govern espanyol, l’advertí que “allunyar-se del diàleg i utilitzar els tribunals per resoldres problemes polítics, és perillós”. En referència a la persecució contra Carme Forcadell i a la inhabilitació de Francesc Homs, va considerar que “això no és democràcia; no es resolen les diferències d’opinió per llei”, i cridà a Madrid, a “pensar amb cura i deixar que el poble decideixi en comptes d’inhabilitar diputats”.
Per la seva banda, el diputat gal·lès del Plaid Cymru, Hywell Williams, va afirmar que seguia amb molt interès tot l’esforç que es fa a Catalunya per defensar i promoure la llengua catalana, fet que l’inspirava. Afegí, a més que “crec en el dret democràtic a l’autodeterminació. Que si un poble col·lectivament decideix emprendre una determinada direcció polític només depèn d’ell”. En aquest sentit, va criticar altres estats per restringir les condicions de negociació o limitar el dret de paraula de líders polítics.
Geoff Cowley, antic cònsol general del Regne Unit a Barcelona, i doncs gran coneixedor de la realitat catalana, va afirmar que “Catalunya, com a nació, ha de tenir el dret a decidir el seu futur“, tal i com va passar amb el referèndum celebrat a Escòcia. Això no obstant, va subratllar que al Regne Unit, no hi ha una constitució escrita, i això permet adaptar la legislació, per vies democràtiques, a la realitat política de cada moment. Per contra, a Espanya, a l’existir una constitució escrita molt rígida, no passa. I va advertir que “No pot existir una solució democràtica si la Constitució espanyola rebutja permetre aquesta adaptació“.
Una altra ponent va ser Montserrat Daban, responsable del Comitè Internacional de l’ANC, que va destacar la transversalitat del moviment pro-independentista, i que això feia que anés més enllà dels partits polítics i abastés diferents sensibilitats socials.
El professor universitari Miquel Strubell, especialista en temes de sociolingüistica, va explicar el llarg desig de Catalunya per la Independència, i va subratllar les múltiples crides al diàleg i a un referèndum acordat amb Espanya.
Finalment, la periodista Laura Pous, corresponsal de l’Agència Catalana de Notícies a Brussel·les i conductora del programa de televisió Via Europa, va considerar poc probable que Brusel·les intervingui en l’actual cul-de-sac entre Catalunya i Espanya, però va insistir en la necessitat de Catalunya de celebrar un veritable referèndum vinculant, i no un de simbòlic, com a mesura imprescindible per aconseguir atraure l’atenció i el reconeixement internacional.