image_pdfimage_print

Finalment s’ha imposat el seny. El coordinador organitzatiu del Partit Demòcrata (PDeCAT), David Bonvehí s’ha desdit de les seves declaracions anteriors i ha anunciat que no portarà la gravació i filtració de les seves paraules en un sopar amb militants i quadres del Bages a la fiscalia espanyola per tal que les investigués. L’escàndol esclatà en publicar-se en un diari espanyol aquesta gravació producte d’una filtració l’autor de la qual no s’ha pogut determinar fins al moment.

Com es recordarà, a les declaracions Bonvehí parlava sobre els possibles escenaris de futur, i en referència a com es reaccionaria en cas d’un escenari de derrota referendària, va afirmar que llavors el PDeCAT presentaria un candidat de tall “autonomista”. Aquestes paraules van ser gravades per mòbil, per dos dirigents locals d’Esquerra Republicana, el diàleg entre els quals també va quedar enregistrat i on es pot escoltar que acabaven de rebotar la gravació a “en Junqui” (per Junqueras).

En un primer moment, el focus es va posar exclusivament en les paraules del dirigent demòcrata, però quan, des de La Vanguardia, també es va difondre el diàleg entre els dirigents republicans, la tensió entre el PDeCAT i ERC va assolir proporcions preocupants, per alguns, i d’enorme satisfacció per als unionistes, que, per enèsima vegada ja cantaven les absoltes del procés independentista.

Publicitat
Publicitat

Reaccions en cadena, una Setmana de Passió

Durant els dies posteriors, les reaccions en cadena no es van deixar de produir. Des de la societat civil, no pocs personatges de renom van aixecar un crit d’alerta per evitar una tensió que anava en augment.

Paradoxalment, l’episodi va donar origen a dues declaracions de gran contundència que poden haver enfortit encara més la determinació d’arribar fins al final del procés. La primera la va expressar, via Twitter, un dels polítcs identificats com el possible candidat autonomista, com és Santi Vila, actual conseller de Cultura, que va piular que l’autonomisme a Catalunya és mort”La segona, uns dies després, i també per la mateixa xarxa social, va ser fet pel propi President de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va piular “Ni autonomisme, ni peix al cove, ni tripartits“, incloent, doncs un avís a navegants ben clarificador.

Per la seva banda, des d’Esquerra, les reaccions van ser menys contundents, i de perfil baix, protagonitzades pel seu portaveu, Sergi Sabrià, que inicialment les féu molt dures i que després les estovà, un cop es conegué la implicació dels militants del seu partit. També hi digué la seva, com no podia ser d’una altra manera, l’ànima del partit, en Joan Tardà, que negà qualsevol implicació en la filtració. Per la seva banda, l’al·ludit en la gravació, és a dir, Oriol Junqueras, va optar, com acostuma a ser normal en ell, per posar-se de perfil, i fer crides genèriques a la unitat i no entrar en la polèmica.

Bonvehí s’ho repensa

Malgrat haver rebut el suport explícit de la coordinadora general Marta Pascal, del President del Partit, Artur Mas, i del propi President de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la seva proposta de portar les filtracions a la fiscalia, finalment, com s’ha dit més amunt, avui, en declaracions a Rac 1, David Bonvehí ha renunciat a fer-ho. Sense cap mena de dubte, en el seu ànim deu haver pesat la immensa reacció popular, i sobretot digital, que va esclatar quan, en roda de premsa, va anunciar el seu propòsit. Des d’acusacions de derrotisme, d’infantilisme, i d’altres de tall més personal es van multiplicar. També molts alertaven que seria una irresponsabilitat deixar en mans d’Ana Maria Magaldi, fiscal en cap de Barcelona, la investigació d’aquest cas que enfrontava els dos partits centrals de l’independentisme català.

Així, avui, Bonvehí ha declarat que s’ho havia repensat i que finalment renunciava a portar-ho davant de la fiscalia. Això no obstant, que no renunciava a demanar explicacions i responsabilitats polítiques allà on pertoqui. Segons el seu parer, s’ha de separar les qüestions personals i les que afecten al país, “perquè no tenen res a veure“. Davant les acusacions de tebior independentista, Bonvehí ha respost amb contundència i demostrant que estava dolgut, dient que “Treballo perquè aquest país pugui celebrar el referèndum i perquè aquest país sigui independent“, afegint a més que, “continuaré treballant pel moviment independentista, que és el que ha mogut sempre la meva acció política“.

En definitiva, tot plegat, sembla que la crisi es tanca, i que el resultat ha estat un reforçament encara més determinat a culminar el procés, sense caure en les trampes que els enemics hi volen posar. Un senyal d’intel·ligència i de patriotisme.