Reunió de la Junta de Portaveus que ha aprovat l'ordre del dia del proper ple | Parlament de Catalunya
Reunió de la Junta de Portaveus que ha aprovat l'ordre del dia del proper ple | Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

El Ple farà d’aquí a dues setmanes, en la sessió del 26 i 27 d’abril, el debat de totalitat de la proposta de JxSí i la CUP per reformar el reglament del Parlament, segons que han acordat avui la Mesa i la Junta de Portaveus. Aquesta reforma és la que hauria de permetre l’aprovació de la Llei de Transitorietat Jurídica per lectura única, en un sol ple. L’ordre del dia del Ple també inclourà el debat final de la proposició de llei de JxSí i la CUP de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques, el debat de totalitat de la proposició de llei per portar al Congrés la despenalització de l’eutanàsia i el debat per validar el decret llei que posposa a l’1 de maig l’entrada en vigor de l’impost sobre begudes ensucrades.

El proper ple començarà el dimecres 26 d’abril amb la sessió de control, primer amb les preguntes als consellers i després al president de la Generalitat. L’ordre del dia inclou el debat de totalitat de la proposta per reformar el reglament del Parlament, que s’ha redactat en ponència conjunta, que signen JxSí i la CUP i que es tramita pel procediment d’urgència extraordinària. En la reunió d’aquest matí, la Mesa i la Junta de Portaveus han obert el termini perquè els grups hi puguin presentar esmenes a la totalitat. Si la iniciativa supera el debat de totalitat, continuarà la tramitació al Parlament, amb l’obertura del termini perquè els grups hi presentin esmenes a l’articulat i amb els debats en comissió i en ponència, abans de tornar al Ple per fer el debat i la votació finals.

El Ple també farà el debat final de la proposició de llei de JxSí i la CUP de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques. La llei crearà un nou impost que gravarà béns immobles, vehicles de motor de potència igual o superior a 200 cavalls, embarcacions d’oci de vuit metres d’eslora o més i aeronaus pertanyents a empreses. Abans d’arribar al Ple, la Comissió d’Economia i Hisenda haurà d’elaborar el dictamen de la iniciativa en la sessió de dimecres de la setmana vinent a la tarda.

Publicitat
Publicitat

L’ordre del dia també inclou el debat de totalitat de la proposta per portar al Congrés d’Espanya la Proposició de llei de reforma de la Llei orgànica 10/1995, del 23 de novembre, del Codi penal, de despenalització de l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi, presentada conjuntament per JxSí, el PSC, CSQP i la CUP, a la qual el PPC ha presentat una esmena a la totalitat, i el debat de validació del decret llei 2/2017, del 4 d’abril, pel qual es modifica l’entrada en vigor de l’impost sobre begudes ensucrades envasades i s’estableix una regla de determinació de la tarifa aplicable de l’impost sobre les estades en establiments turístics. El Ple també inclourà les interpel·lacions als consellers i el debat i la votació de sis mocions.

Comissions d’investigació

D’altra banda, la Junta de Portaveus ha acordat que la presidència de la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya correspongui a JxSí i que la de la comissió d’investigació sobre les Actuacions del Govern per a Preparar la Secessió de Catalunya de la Resta d’Espanya correspongui a Cs. Cada grup tindrà dos membres a cada comissió, excepte els que tinguin la presidència, que n’hi tindran tres. Ara la presidenta haurà de convocar les respectives sessions constitutives.