image_pdfimage_print

Ahir es va presentar la subseu que el Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL, en les sigles en anglès) obrirà a Barcelona. La seu catalana és la primera que l’EMBL obre en gairebé 20 anys i se suma a les ja existents a Grenoble (França), Hamburg (Alemanya), Hinxton (Regne Unit) i Monterotondo (Itàlia).

La relació de l’EMBL amb Catalunya es remunta al 2006, any en què es creà una unitat mixta entre l’EMBL i el CRG enfocada en avançar en la comprensió de sistemes biològics complexos. L’entorn científic creat a Catalunya fa més de 15 anys, que ha facilitat la creació de centres capdavanters en el seu àmbit d’investigació com ara el CRG, ha permès l’establiment de relacions de partenariat amb institucions mundials líders en recerca, com ara l’EMBL. En aquest sentit, el CRG ha estat clau perquè finalment l’EMBL hagi obert la subseu a Barcelona.

Aplicacions pràctiques en el terreny de la salut

En la subseu de l’EMBL a Barcelona, hi treballaran 8 grups, 7 dels quals de recerca que centraran les seves investigacions en el desenvolupament de la biologia de teixits i modelització de les malalties, per tal de contribuir a l’avanç científic amb tecnologies d’avantguarda i afavorir la conversió del nou coneixement en aplicacions pràctiques en el terreny de la salut.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Els investigadors comptaran en el nou laboratori de l’EMBL amb les tecnologies més avançades en imatge i modelatge de malalties que els permetran obtenir informació complexa en 4D sobre teixits i òrgans. Concretament, comprendre com s’organitzen i interactuen les cèl·lules a nivell dels teixits és clau per abordar diversos aspectes relacionats amb la salut com, per exemple, el càncer, les malformacions congènites, les malalties del sistema immunitari o la regeneració de teixits i òrgans, entre d’altres.

Principal laboratori europeu en ciències de la vida

L’EMBL és el principal laboratori europeu en ciències de la vida, un organisme intergovernamental, amb seu a Heidelberg, establert el 1974 i format per 20 Estats membres. Les contribucions dels Estat a través de quotes anuals establertes en funció de la renda nacional, dóna accés als investigadors a participar en totes les activitats organitzades per l’EMBL.

L’EMBL realitza activitats d’investigació bàsica en biologia molecular en el sentit més ampli. Ofereix serveis per a la comunitat científica, formant a la pròxima generació de científics i esforçant-se per integrar les ciències de la vida per tota Europa.

És un organisme internacional, interdisciplinari i amb una alta capacitat innovadora. Actualment, treballen 1.600 persones de 80 països repartits entre Barcelona, Grenoble, Hamburg, Heidelberg, Hinxton i Monterotondo. Els científics de l’EMBL actuen en grups independents, realitzant les seves investigacions i oferint els seus serveis en totes les àrees de la biologia molecular. Els investigadors de l’EMBL impulsen el desenvolupament de noves tecnologies i mètodes en ciències de la vida, i treballen per transferir el coneixement per al benefici de la societat.

Un centre català, referent mundial en investigació biomèdica

El Centre de Regulació Genòmica (CRG), creat al 2000 per la Generalitat de Catalunya, és un institut de referència mundial en investigació biomèdica. Està participat pel Govern de la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra, el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (Mineco), i l’Obra Social “la Caixa”. El CRG està acreditat com a centre d’excel·lència Severo Ochoa i forma part del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).