Xavier Domènec en la seva intervenció defensant la ponència | Un País en Comú
Xavier Domènec en la seva intervenció defensant la ponència | Un País en Comú
image_pdfimage_print

Aquest matí s’ha iniciat l’assemblea fundacional del nou partit dels Comuns en la qual participen ICV, EUiA, Barcelona en Comú, sectors crítics de Podemos a Catalunya i persones a títol individual. L’assemblea té lloc al pavelló de la Vall d’Hebron i en aquesta si votaran els documents d’ideari polític de la formació, dividits en sis eixos diferents. A la tarda també es votaran el codi ètic de la formació i a més s’anunciaran els resultats de la votació en què s’escollia la Direcció Transitòria formada per 32 membres. La llista oficial liderada per Xavier Domènec, juntament amb 24 membres més sembla que es proclamarà vencedora sense massa problemes.

Un dels punts més rellevants era conèixer quin seria l’horitzó nacional que es marcaria el partit en relació a Catalunya. En relació a aquest fet hi havia dues esmenes vives que l’assemblea ha tombat. Una primera del sector més federalista i una altra del sector independentista. Finalment s’ha conservat el redactat proposat per la ponència redactora en què el nou partit dels comuns aposta per “la creació a Catalunya d’una República social, democràtica, i ambientalment justa com a màxima expressió i realització de la seva sobirania nacional” i que aquesta República “vol compartir sobiranies amb un Estat [espanyol] plenament de caràcter plurinacional“.

Aquesta posició no està gaire allunyada de la que ICV-EUiA ja portava al seu programa electoral l’any 2010, després de la sentència de l’Estatut. En aquell programa, la coalició hereva del nou partit apostava per “un estat propi en el si d’un estat federal plurinacional”. Ja en aquell moment apostaven per l’estratègia de cercar “aliats en el conjunt de l’Estat espanyol”, aposta en la que ara creuen més fermament que mai per l’existència de Podemos. Tot i l’actitud de l’estat espanyol vers a les diferents propostes de Catalunya, i malgrat que en el programa d’aquell any deixaven oberta la porta tot dient que “una actitud tancada per part de l’Estat pot portar a bona part de la societat catalana a iniciar nous camins”, sembla que no ha estat motiu suficient per una evolució de l’horitzó nacional de l’espai dels comuns.

Publicitat
Publicitat

Malgrat que no era un tema de debat de l’assemblea, amb aquesta definició ideològica serà difícil que la formació aposti per fer campanya pel ‘Sí’ en el referèndum independència, que tindrà lloc aquest setembre. Més prenent com a referència la posició ferma que aquest espai ha vingut defensant ja des de la sentència contra l’Estatut aprovat pel poble català, tal com s’exposava en el paràgraf anterior.

El nom de la formació no es decidirà avui i es votarà en les properes setmanes.