image_pdfimage_print

Les declaracions de l’exministre Garcia Margallo segons les quals la diplomàcia espanyola devia molts favors a d’altres estats per no haver explicitat el seu posicionament favorable a Catalunya, o com a mínim, al dret a decidir dels catalans, han aixecat una tempesta política. Com passa en aquestes ocasions, el següent pas ha estat intentar apagar el foc amb unes altres que matisaven les primeres. Però el debat ja era a la societat i, particularment, a les xarxes. Alguns dels països directament al·ludits eren els “bàltics”, així en general, el Canadà i el Vaticà. També s’han recuperat els enormes esforços que la diplomàcia espanyola va fer perquè polítics com Obama, Cameron o Merkel, fessin declaracions explícites a favors de la unitat d’Espanya. Uns esforços que van tenir uns resultats més aviat minsos, atès que tant el primer com la tercera, van recórrer als tòpics diplomàtics, mentre que el segon, si bé va anar una mica més enllà, és obvi que, ni que fos indirectament, per la qüestió escocesa, era una part interessada.

Sens dubte, la prova del cotó del fracàs dels esforços de Margallo, i doncs, de Rajoy, va ser el seu relleu al capdavant del ministeri, després d’haver estat el cap de llança de l’executiu espanyol en contra del procés independentista. I és que resultava una ironia, que qui més s’hi enfrontava era ni més ni menys que el ministre d’afers exteriors.

Les reaccions han estat immediates. El president Puigdemont, ha fet una piulada a Twitter, on “exigeix que doni explicacions dels recursos usats, les promeses fetes i amb quina autoritat i legalitat les va fer“. En el mateix sentit, si fa no fa, s’han pronunciat el vicepresident Junqueras i el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

També els grups parlamentaris independentistes al Congrés de Diputats han anunciat actuacions parlamentàries per anar al fons de la qüestió.

Àdhuc des de Letònia

Les declaracions tampoc no han passat desapercebudes, lògicament, a l’exterior. Així, l’exministre de Defensa de Letònia, Artis Pabkris, actualment eurodiputat popular, també ha fet servir, signes dels temps, Twitter per replicar, en anglès: “Els acords secrets, si n’hi ha, com a norma tenen poc recorregut perquè manquen de fonament moral“.

Cal recordar que Espanya ha protagonitzat diversos episodis de conflicte diplomàtic amb els estats bàltics, relacionats, precisament, amb el procés independentista català.