image_pdfimage_print

El debat parlamentari final dels pressupostos del 2017, va començar ahir i acabarà avui mateix amb la seva, tot ho fa suposar, aprovació definitiva. D’aquesta manera desapareixerà un escull principal, que ja va condicionar, i molt, la política catalana el 2016, tant que finalment es van haver de prorrogar els pressupostos.

Com ja va passar llavors, el debat parlamentari que va tenir lloc ahir, es va caracteritzar per un atac sense pietat dels grups de l’oposició, i pel protagonisme de la intervenció de la representant de la CUP-Procés Constituent, que és en definitiva el grup que té un protagonisme clau en el moment actual.

La diputada Eulàlia Reguant va ser l’encarregada d’intervenir, i ho va fer, com també acostuma a ser habitual de forma dura i contundent, retraient al grup de Junts pel Sí que practiquin de forma regular l’estratègia del xantatge per tal de forçar les votacions. Però també ha criticat als grups de l’oposició pel seu cinisme de criticar que els independentistes només es preocupen del procés, quan ells -l’oposició- porten dues setmanes només parlant de la disposició addicional referida a la convocatòria d’un referèndum, que ha estat titllada d’inconstitucional pel Consell de Garanties Estatutàries. Reguant ha titllat aquest organisme “de naturalesa i mentalitat autonòmica“, que a més a més, “vetlla pel compliment d’un estatut retallat pel Tribunal Constitucional i no validat pel Poble de Catalunya“.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Dit això, ha anunciat que la CUP emetrà dos vots a favor dels pressupostos però ha exigit dues contrapartides molt clares: posar data al referèndum i redactar-ne la pregunta. Una pregunta que ha de ser binària i el màxim de senzilla i clara possible. En aquest punt, la diputada, des del faristol, i també la resta de membres del grup parlamentari, des dels escons, han exhibit una papereta de vot, amb un model de proposta de pregunta, redactada en català i en aranès (occità). La següent: Vol (sic) que Catalunya sigui un estat independent?.

Pels cupaires, cal iniciar de forma immediata la campanya pel Sí a la Independència i denuncien que ja es va amb retard.