Foto de l'acte
image_pdfimage_print

El President Artur Mas ha portat a terme en els darrers dies una gira internacional al llarg de la qual ha pronunciat conferències, en dues de les universitats més selectes del món: Oxford al Regne Unit i Harvard als Estats Units. I això malgrat els intents de boicot llançats per la diplomàcia espanyola i elements de l’espanyolisme civil.

En el marc de les Jornades The European Conference 2017 at Harvard University, Artur Mas ha participat en la taula rodona que duia per títol The Future shape of Europe: Accessions and Secessions, celebrada a la Harvard Kennedy School of Government, una de les escoles de govern i política més prestigioses.

La seva intervenció ha volgut tenir un caràcter eminentment contundent, conscient que la seva audiència té un enorme poder d’influència en la primera potència mundial.

Publicitat
Publicitat

En aquest sentit, ha afirmat que “Catalunya està preparada per participar en institucions multilaterals” i “ser un aliat sòlid pels reptes globals d’Occident i del Sud d’Europa”. 

Més concretament, ha afegit que “l’Estat català complirà els compromisos de l’OTAN perquès és i continuarà sent el nostre principal instrument de seguretat”.

No als comportaments naïfs

Així mateix ha afegit que “les polítiques antiterroristes i de seguretat són bàsiques per assegurar el nostre futur i la manera de viure d’Occident”. Per això ha alertat que no s’ha de caure en comportaments “naïfs” perquè Catalunya, Europa i els Estats Units, “estem davant d’amenaces reals i per això l’Estat Català serà un aliat de confiança per l’OTAN al Mediterrani”.

Quant a la situació geoestratègica de Catalunya, ha remarcat que ha de contribuir al desenvolupament del nord d’Àfrica: “També som un aliat clau per ajudar a estabilitzar la riba sud, incrementant les nostres relacions econòmiques i comercials i promovent que Europa s’involucri més en països com Marroc i Tunísia”

Les urnes més importants que les armes

Mas ha qualificat el procés català “d’oportunitat per demostrar com els conflictes territorials es poden solucionar democràticament”. “Europa pot evidenciar que els vots i la democràcia són més importants que les antigues fronteres decidides en guerres”. En definitiva, que avui a “Occident, les urnes són més importants que les armes”.

Pax Americana i les nacions petites

Mas ha recordat que des del 1945, amb l’adveniment de la Pax Americana, han nascut gairebé un centenar d’estats nous, la major part dels quals de mides petites. Aquests estats, gràcies a la globalització, han tingut accés als mercats, i en aquest context ha recordat que Catalunya és “el 19% del PIB de l’estat espanyol, el 25% de les exportacions i el 28% de les importacions; no som una economia tancada i aïllada, el Financial Times destaca que som líders en inversió estrangera”. I a rematat dient que “si els catalans podem somiar en el nostre propi Estat és perquè no necessitem Espanya per accedir als mercats”

Arrel democràtica i europeista del sobiranisme

Mas ha recordat l’arrel democràtica i europeista del catalanisme sobiranista i ha reclamat que “l’únic que demanem és que se’ns deixi votar. Votar mai pot perjudicar la democràcia” i ha recordat que “al Parlament de Catalunya hi ha majoria a favor de la Independència”

Quant a la solidaritat, ha afirmat que quan esdevingui Estat independent, “complirà els compromisos amb les regions més pobres de la Unió Europea i transitòriament amb l’Estat espanyol”. 

Ha conclòs amb una expressió que ja forma part de la seva retòrica política “aquest procés ha de ser win win sense que ningú en surti perjudicat”.