image_pdfimage_print

La CUP-Crida Constituent ha registrat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució sobre la realització d’una consulta popular sobre l’energia nuclears. La resolució de l’esquerra independentista insta a la Generalitat a “convocar en el termini màxim d’un any, mitjançant la LLEI 10/2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d’altres formes de participació ciutadana o altre mecanisme legal equivalent que es pugui constituir, una consulta a tot el territori català sobre l’ús o no de l’energia nuclear com a font de producció elèctrica.

El diputat Sergi Saladié ha explicat que “la CUP és totalment contrària a la producció d’electricitat a partir de centrals nuclears i aposta pel seu tancament immediat” per “qüestions relacionades amb la seguretat, l’impacte sobre el medi i la salut, la concentració empresarial, la contribució a un sistema centralitzat, entre altres”, però tanmateix Saladié ha apuntat que “en l’actual context polític, on el país s’encamina cap d’un referèndum d’autodeterminació i l’obertura d’un procés constituent” creu “oportú i necessari que el conjunt de la ciutadania expressem el posicionament sobre si el nou país ha de tenir o no producció d’energia elèctrica a partir de centrals nuclears.

Actualment a Catalunya hi ha operatives dues centrals nuclears: Ascó (foto), a la Ribera d’Ebre, i Vandellós, (Baix Camp), si bé en aquesta última, un dels dos reactors, està en procés de desmantellament. Al País Valencià, també compta amb una central nuclear, la de Cofrents (Vall de Cofrents).

Publicitat
Publicitat