image_pdfimage_print

Després de les dues primeres sessions, i a les portes de la tercera, la d’avui dimecres, que es percep com la de més càrrega política, perquè se citaran els testimonis relacionats amb Artur Mas, es pot ben bé dir que l’interès de la premsa espanyola ha decaigut totalment, i molts d’ells semblen més interessats en altres temes. Aquest fet pot generar una certa perplexitat, perquè fins no fa gaire, semblava que ens aproximaven al “judici del segle”, i a hores d’ara, més aviat sembla que ens trobem davant el “judici de les 24 hores”, que és el que ha durat l’interès espanyol, tret és clar, d’alguns “inasequibles al desaliento”, tan típic i tòpic, que intenten aportar arguments, alguns més que forçats, per a mantenir la moral de la tropa.

Quatre explicacions

Les raons que poden explicar aquest desinflament per l’interès del judici poden ser, com a mínim, quatre.

Publicitat
Publicitat

En primer lloc, l’impacte brutal de la concentració de dilluns i de l’espectacle perfectament preparat, de la passejada amb el suport multitudinari entre la Plaça Sant Jaume i el Palau de Justícia, amb arribada tardana inclosa, que a ningú no se li escapa que no va ser casual. Que dotzenes de milers de ciutadans es concentressin de manera decidida i valenta, amb actitud ferma i combativa, no s’ho esperaven i segur que els ha provocat un shock que cap de les explicacions que han verbalitzat per explicar-s’ho no els ha satisfet. Com ha acostumat a passar en altres ocasions, per exemple, en el propi 9N o en el 27S, l’acció de l’independentisme sobreposant-se als seus pitjors auguris i ocells de mal averany, els deixa incapaços d’actuar en els moments posteriors, ocupats com estan en intentar entendre el que els passa davant dels nassos.

Una segona explicació seria, com ja s’ha escrit en aquest mateix mitjà, l’enorme impacte internacional del judici, fet que tampoc era pensable, per a molts analistes espanyols, que passaria. I això no obstant, dotzenes de notícies i cròniques s’han difòs arreu del món, a la velocitat de la llum, i han permès, val a dir-ho, que el president Artur Mas, passi a ser un personatge polític conegut, si més no en l’esfera política europea. I segur que això anirà en increment.

Una tercera raó, és el propi desenvolupament del judici, i els errors del fiscal -o rectificacions sobre la marxa- i els horrors d’alguns testimonis. Respecte al fiscal, els seus reiterats intents de treure de polleguera els testimonis i el de recórrer a estratègies capcioses per aconseguir els seus propòsits han fracassat miserablement. Pel que fa als testimonis fins ara escoltats, no cal dir que ha estat una autèntica exhibició de persones molt lluny del que seria considerades “comunes”. Un antic membre de Fuerza Nueva, una ex candidata de Ciutadans i col.laboradora amb Sociedad Civil Catalana, etc. A més alguns d’aquests han comptat amb la protecció del propi President del Tribunal, el jutge Jesús Barrientos, que ha evitat el KO tècnic en els interrogatoris al qual han estat sotmesos per les defenses. I per fer-ho han al·legat que les preguntes que se’ls adreçava no eren pertinents, fet que ha motivat una protesta oficial per part d’aquelles.

Last but not least, el quart es refereix al fet que que la major part del judici es faci en català, ha motivat un destrempament del mèdia espanyols, que han vist les seves possibilitat d’emetre’l en directe o de reproduir talls de les declaracions, disminuïssin molt respecte les expectatives inicials. A més de la forta càrrega psicològica que pressuposa veure com un judici de la més alta rellevància, es desenvolupa normalment, en llengua catalana. Això, que paradoxalment és una excepció en el dia a dia de la Justícia espanyola a Catalunya, pot haver sentat molt malament a milers o milions de ciutadans  que esperaven que es fes tot, o majoritàriament, en espanyol.

Avui, el plat gros

De l’evolució del procés, no hi ha cap dubte que avui serà un dia clau, atès que hi compareixeran testimonis més directament relacionats amb el President Mas. En concret, i entre d’altres, declararan com a testimonis, Francesc Homs, Núria de Gispert, Carles Viver i Pi-Sunyer, Joan Rigol, Xavier Trias o Miquel Buch, tots ells en relació a la causa oberta contra el President Mas.

En aquest sentit la formació Demòcrates de Catalunya, va informar ahir en un comunicat que pensa assistir avui en forma de representació per mostrar la solidaritat amb tots els acusats, però particularment amb dos dels seus membres que demà han estat cridats a declarar com a testimonis i que són la Núria Gispert i en Joan Rigol. La cita és a les 11.30 hores, al Palau de Justícia.