image_pdfimage_print

Com era previsible, malgrat els intents de minimitzar-ho pel govern espanyol, ja es pot ben bé dir que el judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, ha tingut, i sense cap mena de dubte continuarà tenint en els propers dies, un ressò global. La primera sessió, celebrada ahir, va ser un esclat de solidaritat patriòtica, amb milers de catalans i catalanes fent-los costat. Però també amb un impacte mediàtic que fins i tot ha competit en visibilitat amb notícies referides, per exemple, al propi President Trump. Per acabar-ho de rematar, la caiguda de la bandera espanyola del seu pal, per efecte de la ventada, va esdevenir, per molts dels presents, una veritable metàfora o una predicció del futur més immediat.

Quatre exemples

El New York Times, en la seva crònica, considerava que el President Mas era jutjat per desobediència civil, i es feia ressò de les paraules de Mas en el sentit que es va veure abocat a escollir entre dos deures: el respecte als tribunals espanyols i respondre al clamor que venia del carrer, i que es va decantar pel segon, perquè es decidia el futur de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Al Jazeera, per la seva banda, també reproduïa íntegrament algunes de les declaracions fetes per Mas, en el sentit que no era la Independència, la que estava en joc, sinó que ho era la democràcia, i que era la primera vegada que un govern democràtic era jutjat precisament per deixar el poble votar i que això no tenia precedents. També es referia a les amenaces llançades pel govern espanyol, en referència al precinte de es escoles i el control dels Mossos d’Esquadra.

L’Agència de Premsa Reuters, reproduïa les paraules del President Puigdemont, en el sentit que molts catalans se sentien jutjats.

Finalment, el prestigiós The Guardian, en la seva edició també citava Mas, concretament la frase que afirmava que l’objectiu de la consulta era incrementar la participació política per tots els mitjans possibles.

Dimecres, dia clau

Tenint present que ahir va ser la primera jornada de la vista, i que avui, dimarts, és previst que declarin una quinzena de testimonis en relació a l’actuació de Joana Ortega i Irene Rigau, sembla que el dia que tindrà més ressò, fins i tot més que el d’ahir, serà demà dimecres, quan compareixeran els testimonis en relació a Artur Mas, i on és previsible que tingui lloc el debat més intens. Cal dir, per acabar, que Mas ja ahir va assumir tota la responsabilitat política del procés de consulta popular del 9N.