image_pdfimage_print

Aquesta tarda-vespre, el President Puigdemont, el vice-president Junqueras i el conseller Romeva, participaran en un acte al Parlament Europeu de Brussel·les, que cada hora que passa, creix en rellevància i en interès. Podem ben bé dir que avui, Brussel·les és la capital de Catalunya. L’acte, organitzat pels eurodiputats Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, té per objectiu donar a conèixer de primera mà, i de forma ben explícita el compromís del poble de Catalunya amb la celebració d’un referèndum d’independència com a molt tard el proper mes de setembre. I fer-ho al cor d’Europa, sense cap ni un complex. Un referèndum que es vol pactat i acordat i amb totes les garanties. Però que, si el govern espanyol s’hi nega, es farà igualment, en base a la legislació catalana i/o la internacional. Serà doncs, un referèndum legal i vinculant, res de consultes sense conseqüències legals.

Podem dir que és un autèntic tour de force, que el govern català ha plantejat després d’anys d’una feina de formigueta, sovint de cara endins de contactes amb governs europeus, per tal d’aconseguir la seva complicitat. A hores d’ara, ja ho va dir el President al programa #joescolto de TV3, tots els governs dels Estats Membres de la UE, estan plenament informats que hi haurà referèndum o referèndum a Catalunya. Aquest coneixement és cabdal. Sense un ferm compromís per part de les autoritats catalanes, i sense que els Estats Membres no percebin aquesta fermesa, res és possible. Si no tirem endavant els líders i el poble, tot se n’anirà en orris.

S’espera, doncs, una important presència d’europarlamentaris i també d’altres membres de les ambaixades, delegacions, think tanks, periodistes, acadèmics que seguiran els tres dirigents, que a hores d’ara representen Catalunya i tenen en llurs mans els principals instruments que faran possible un immediat reconeixement de la seva Independència

Publicitat
Publicitat

La reacció espanyola, l’esperable

Malgrat el seu enorme desprestigi comunitari, com s’ha tornat a demostrar amb l’elecció d’un tercer gran càrrec europeu de nacionalitat italiana, Antonio Tajani, mentre que ella no en té cap, Espanya està fent mans i mànigues per rebentar l’acte. La delegació espanyola, i els diferents europarlamentaris espanyols, s’estan multiplicant perquè sigui un fracàs.

L’europarlamentari Esteban Gonzàlez Pons ha enviat una carta a tots els membres del grup parlamentari popular europeu, per convèncer-los que no assisteixin a la conferència. La carta, que s’ha filtrat públicament, és una reiteració dels arguments espanyols, que emfatitzen els arguments juridicistes, però també equipara la Independència de Catalunya amb el Brèxit, tant d’Espanya com de la Unió Europea. De fet, aquest polític, ja prou conegut per la seva retòrica exagerada i demagògica, ha arribat a comparar Puigdemont amb els líders dels moviments de la ultradreta europea, com Le Pen i Farage. És ben obvi que la seguretat i l’ordre haurà de ser un element prioritari en l’esdeveniment, perquè les probabilitats que hi hagi algun intent de boicotejar-lo per part dels espanyols és altíssima. I com a prova, els diferents incidents que en els darrers mesos han tingut lloc arreu del món quan representants del govern català o del Diplocat, presentaven la causa catalana en fòrums universitaris, socials, empresarials etc.

També el socialista, i català, Javi López, ha intentat menysvalorar l’esdeveniment, per evitar que els diputats de les esquerres europees assisteixin a l’acte. També ha enviat una carta als seus col·legues socialistes, en un sentit semblant al dels populars.

Tajani entra en acció

Ahir dilluns es va saber que per avui dimarts el nou President del Parlament Europeu, el ja esmentat Antonio Tajani, tenia previst convocar tots els ambaixadors de la UE a una sessió al propi edifici del Parlament, però dues plantes per sota, per tal de tenir-hi un primer contacte. L’especificitat és que aquest acte coincideix en l’horari de desenvolupament de l’esdeveniment català. Atès que les casualitats són bastant escasses, molta gent ha vist que aquesta coincidència pot ser una tàctica per boicotejar l’acte, amb la connivència de Tajani, membre ell mateix del Partit Popular europeu. Tot i així, Jaume Duch, portaveu del Parlament Europeu, en resposta a una piulada de Ramon Tremosa ha aclarit que les invitacions a aquest acte protocol·lari havien estat tramitades el mes passat, quan encara no se sabia que es faria l’acte proreferèndum.

Sigui com sigui, caldrà estar molt a l’aguaït dels esdeveniments i preparats per si cal respondre amb intel·ligència i immediatesa els reptes que es presentin.