Puigdemont, Junqueras i Romeva a Brussel·les

image_pdfimage_print

Diumenge l’eurodiputat Josep Maria Terricabras penjava una piulada que anunciava la realització d’un acte al Parlament Europeu, el proper 24 de gener, sota el títol de The Catalan Referendum. En aquest acte hi participaran el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vice-president, Oriol Junqueras i el Conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. L’acte serà apadrinat pel propi Terricabaras i per dos altres eurodiputats, Ramon Tremosa i pel recentment estrenat, Jordi Solé. També compta amb el suport dels dos eurogrups parlamentaris als quals pertanyen: l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa i Els Verds-Aliança Lliure Europea.

La presència dels tres principals responsables polítics de l’organització del referèndum d’independència previst com a molt tard per aquest setembre, pretén reforçar les tesis democràtiques de cara a Europa, emfasitzant que una amplíssima majoria de catalans i catalanes són partidaris de la seva celebració. I que per contra, el govern espanyol, la majoria de les institucions estatals i gran part dels principals mass media espanyols són contraris a tota mena de diàleg i negociació amb les autoritats catalanes. L’acte també posarà en valor l’europeisme multisecular de Catalunya, mai caracteritzada per un tancament respecte els seus veïns.

Esperable reacció espanyola

Publicitat
Publicitat

La resposta espanyola ha estat esperable. Sortida a l’uníson de gran part dels mitjans de comunicació unitaristes, que, sorprenentment, ja l’han declarada fallida, quan encara manquen uns quants dies per a la seva celebració.

El propi govern espanyol, per boca del Ministre d’Afers Exteriors, ja ha advertit que farà tot el possible per explicar als socis europeus la realitat jurídica d’Espanya, que al seu parer fa impossible la celebració del referèndum.

Cal recordar que ja en anteriors ocasions, la diplomàcia espanyola ha intentat boicotejar actes informatiu del govern català o del Diplocat arreu del món, a través de persones o funcionaris que han fet intervencions tendencioses i malintencionades i han hagut de ser obligats a comportar-se o a abandonar la sala. És obvi que, en aquest sentit, les mesures de seguretat i el filtre haurà de ser molt contundent per evitar que s’hi reprodueixin.

Posteriorment a les declaracions del Ministre espanyol, la portaveu de JxS, Marta Pascal, les ha censurades com un intent de pressionar Brussel·les per a que no se celebri l’esdeveniment.