image_pdfimage_print

Aquest divendres 23 de desembre s’ha endegat el Pacte Nacional pel Referèndum, evolució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir presidit fins ara per Joan Rigol.

En declaracions en roda de premsa del president Carles Puigdemont “ens trobem en el moment de fer un salt endavant amb la creació d’un espai transversal i plural amb un comú denominador: la voluntat de celebrar un referèndum acordat amb l’estat espanyol, de permetre als ciutadans de Catalunya expressar quin vincle volen entre Catalunya i l’estat espanyol”.

Reunió inicial del Pacte pel Referèndum
Reunió inicial del Pacte Nacional pel Referèndum

En la trobada d’avui s’ha acordat que hi hagi una Comissió Executiva, formada de manera inicial per Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases,  Itziar Gonzalez, Francesc Paner, Carme Porta,  Carme-Laura Gil i Joan Ignasi Elena com a coordinador, que cercarà adhesions entre entitats i organismes tant nacionals com internacionals. També s’ha acordat elaborar un manifest integrador que serveixi per explicar el sentit de la campanya d’adhesions a la sol·licitud d’aquest referèndum.

Publicitat
Publicitat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui també ha assistit a la cimera, ha manifestat que “el referèndum no és una pantalla passada, sinó que és un pas ineludible, cal donar la paraula als ciutadans de Catalunya”. Coincideix amb tots els participants que cal un referèndum amb garanties, però es manté en la posició que ha de ser acordat amb l’estat. Segons ha afirmat “l’element central no és la independència, és la democràcia”.

El vicepresident Oriol Junqueras ha manifestat que “el govern manté el compromís de fer el referèndum sí o sí al setembre de 2017” i ha apostat clarament per la independència. Si és possible un referèndum pactat, el govern hi estarà d’acord. Però no “condicionarem mai la democràcia al fet que ens donin permís per poder defensar el dret a decidir perquè sinó seria un dret a demanar”.

En la mateixa línia s’ha expressat la diputada Anna Gabriel afegint que “nosaltres ja estem convençudes que tenim totes les garanties per a la celebració del referèndum” i que, si bé l’obtenció d’adhesions en clau de suport és interessant, “nosaltres no necessitem cap aval, la legitimitat per fer el referèndum ja la tenim”. Així mateix ha recordat que de la mateixa manera que ells avui són aquí per donar suport a la via pactada, si aquesta no és possible esperen que totes les entitats i partits aquí presents també els acompanyin per fer el referèndum igualment.

Sembla doncs que es continua cercant la via del diàleg amb l’estat espanyol per a la realització del referèndum, sense concretar encara dates ni terminis de fins quan es continuarà intentant aquesta via. Concretament s’iniciarà una campanya d’adhesions per a la realització del referèndum, però tal i com va succeir pel 9N les mobilitzacions populars i iniciatives socials i polítiques desenvoluparan la tasca paral·lela de campanya pel SÍ, com ja s’ha vist aquesta darrera setmana. I alhora el govern manté el compromís amb el mandat popular de celebrar el referèndum el setembre vinent.