image_pdfimage_print

Aquest vespre passat, s’ha viscut una intensa mobilització popular en solidaritat amb la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, cridada a declarar avui davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Segons el propi President de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, en més de 500 municipis catalans s’han produït concentracions de ciutadans davant dels ajuntaments, en defensa de la democràcia i de la Presidenta Forcadell. La mobilització en solidaritat continuarà avui, davant del Palau de Justícia, a Barcelona. De fet, Forcadell té previst desplaçar-se a peu des del Parlament de Catalunya, situat al Parc de la Ciutadella, fins a l’edifici judicial, al Passeig Lluís Companys. La cita està programada a les 9.00 h del matí.

De Barcelona a Xerta

D’entre les centenars de concentracions que s’han produït, es poden destacar les de Barcelona i la de Xerta, localitat d’on és natural Forcadell.

Publicitat
Publicitat

A Barcelona, més d’un milers de persones es van concentrar a la Plaça Sant Jaume, amb cartells que duien el missatge “Es tracta de democràcia”. L’encarregada de llegir un breu manifest va ser la batllessa de la ciutat, Ada Colau, que també va anunciar que assistiria a la concentració d’aquest matí, i també a la reunió del proper dia 23, convocada pel President de la Generalitat, per preparar el referèndum d’independència que s’ha de celebrar, com a molt tard, el proper mes de setembre. A la concentració de Barcelona, també eren presents, el vicepresident Oriol Junqueras i els responsables de l’ANC, el ja esmentat Jordi Sànchez, i el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Per altra banda, a Xerta (Baix Ebre), la concentració convocada va ser seguida per unes 200 i escaig persones provinents de les diferents comarques ebrenques. D’aquesta manera, les gents de les Terres de l’Ebre, van voler demostrar el seu suport a la que sens dubte és el personatge polític més rellevant d’aquestes contrades en el moment actual.

El diàleg no es veu per enlloc

La mobilització ciutadana culminava un dia, on s’ha constatat de nou que el tan esbombat diàleg per part del govern i de les institucions de l’estat espanyol, no es veu per enlloc.

Així, pel matí, i com ja era de preveure, el Congrés de Diputats va tombar la proposta de crear una comissió parlamentària amb l’objectiu de tractar la qüestió catalana. El PP, PSOE i C’s, hi han votat en contra, mentre que el PDECAT, ERC, Podemos-ECP-EM i el PNB, a favor. En escons, 244 pel no i 91 pel sí.

Però això no és tot. També ahir es va saber que el Tribunal Suprem decretava l’arxivament de l’escàndol de les converses entre el Ministre de l’Interior, Jorge Fernàndez Díaz, i l’antic responsable de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. Una decisió que ha indignat a Catalunya.

La internacionalització

Finalment, cal afegir, tornant al cas Forcadell, que el ressò internacional s’està escampant com una taca d’oli. A hores d’ara d’aquest tema se n’ha parlat o està previst que es parli al Regne Unit, on ja més de vint diputats li han demostrat el seu suport. L’antic Primer Ministre escocès i ara diputat a Westminster, Alex Salmond, s’hi ha referit igualment.

També a la República d’Irlanda, on el Sin Feinn, ja ha demanat al govern que porti el cas a escala europea. A Alemanya, un diputat pensa preguntar al respecte a la cancellera Merkel. I, a última hora, es va saber que el parlament danès, també pensa tractar el tema.