Cimera del Pacte Nacional pel Dret a Decidir | Govern de Catalunya
Cimera del Pacte Nacional pel Dret a Decidir | Govern de Catalunya
image_pdfimage_print

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el president Puigdemont ha convocat aquest matí la cimera sobre el referèndum pel pròxim 23 de desembre, amb l’objectiu de generar consens entre els partits i les entitats del país. És per això que hi ha convidat totes les organitzacions que formaven part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD).

La convocatòria d’aquesta cimera era un acord que es va adoptar en el marc del Debat de Política General del Parlament de Catalunya, que va tenir lloc els dies 5 i 6 d’octubre. En una resolució aprovada amb els vots de JxSí i la CUP, s’instava al govern a “convocar de forma immediata una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l’autodeterminació per tal de treballar políticament en la definició i fermesa d’aquesta convocatòria de referèndum”.

Cal recordar que la CUP ja havia demanat el mes de juliol al president la convocatòria d’una cimera d’aquestes característiques, amb l’objectiu de posar data a un referèndum d’independència que en aquell moment encara no formava part del full de ruta del govern. Posteriorment, en la qüestió de confiança que el president va superar a finals del mes de setembre al Parlament de Catalunya, Puigdemont es va comprometre a la realització d’aquest referèndum, ja fos amb acord o sense amb l’estat espanyol. Finalment, en el marc del Debat de Política General, JxSí i la CUP també van acordar que el referèndum es faria, com a molt tard el setembre de 2017. El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha volgut concretar una data per a la cimera fins assegurar-se que la CUP permetria la tramitació dels pressupostos al Parlament i ha situat la mateixa just després del ple del Parlament en què tindrà lloc aquesta votació inicial.

Publicitat
Publicitat

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir fou el marc de treball que va agrupar totes les entitats i partits del país que eren favorables a la convocatòria d’una consulta sobre el futur polític de Catalunya la passada legislatura. La reunió constitutiva d’aquest va tenir lloc el 26 de juny de 2016. L’adhesió al pacte era oberta a totes les organitzacions del país i va obtenir l’aval de 1653 entitats. Tot i així, l’acord fou impulsat per 54 entitats promotores entre les quals hi havia: el Parlament de Catalunya, l’Institut d’Estudis Catalans, les diputacions de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, Candidatura d’Unitat Popular, la Unió General de Treballadors, la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, la Unió Sindical Obrera de Catalunya i la Intersindical-CSC.