Sopar-col·loqui sobre Agenda urbana i procés constituent, Sobirania i Justícia, Barcelona, 30 de novembre 2016
image_pdfimage_print

Sobirania i Justícia (SiJ) ha organitzat aquest dimecres dia 30 un sopar col·loqui amb Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i Presidenta de la Diputació de Barcelona i amb la participació de Jaume López, politòleg i portaveu de Reinicia.

Mercè Conesa ha repassat els principals reptes a què s’enfronten les grans ciutats (canvi climàtic i eficiència energètica, connectivitat digital i noves tecnologies, estat del benestar) i ha remarcat com els podrem resoldre millor si disposem d’un estat independent que faci les nostres pròpies lleis. “Encara no tenim l’èxit guanyat. La millor manera és posar una data per tancar el procés”.

Jaume López ha anunciat que seria provocador, per afavorir el debat, i ha començat afirmant que “La independència no encaixa bé amb les ciutats”. Ho justifica dient que les grans ciutats són un contrapoder a l’estat, són multiculturals. Cal relligar l’agenda urbana amb l’agenda nacional. El procés constituent podria fer aquest paper, aquesta era el propòsit de Reinicia. Reinicia, recorda, no volia identificar independència i procés constituent, cosa que sí que ha acabat fent, segons Jaume López, la Comissió d’Estudi del Procés constituent. Per tant, Reinicia ens qüestiona si cal treballar per un referèndum o per un procés constituent, i es troba ara en un moment de reflexió.

Publicitat
Publicitat

Hi ha hagut un debat curt però intens, hàbilment conduït per la presidenta de SiJ, Isabel-Helena Martí. Entre d’altres, el regidor Jaume Ciurana ha negat l’assimilació que es fa de vegades del cosmopolitisme amb l’ambient urbà. Hi ha pobles i entorns rurals amb molta consciència cosmopolita i també i ha entorns urbans molt provincians, i a l’inrevés.

També la jurista Dolors Feliu, potser per treure el negativisme que sovint acompanya quan es parla de “processisme” ha sentenciat que “el processisme va néixer el 1714. El que ha passat ara és que hem posat l’accelerador“.