image_pdfimage_print

El documental Gaia, la Gran Mare, de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha rebut el primer premi del prestigiós festival finlandès Vaasa Wildlife, VIII Concurs Internacional de Films de Natura. El jurat l’ha triat per davant d’un documental de la televisió pública alemanya i d’un altre de la BBC. Aquest mateix documental ja va rebre un altre premi el passat mes de juliol a Los Angeles en un certamen similar.

Gaia, la Gran Mare és un documental científic i divulgatiu que tracta de l’origen de la Terra, de la seva evolució fins a l’actualitat i del futur que espera al planeta. La filmació, accessible de manera gratuïta, s’adreça a un públic generalista i, en especial, als joves interessats en les ciències de la Terra.

El documental posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per alguns dels personatges més destacats de la història de les ciències de la Terra i repassa alguns dels coneixements més rellevants adquirits mitjançant el raonament científic.

Publicitat

De manera àgil, Gaia, la Gran Mare parla de qüestions com l’origen i la dinàmica del Sistema Solar, la Terra i la Lluna; de l’aigua, els oceans i els continents; de l’origen de la vida, els organismes més antics i la seva evolució; de l’atmosfera primitiva i de l’atmosfera amb oxigen.

El passat i el futur del planeta

També aborda el temps geològic i mostra algunes de les etapes cabdals de l’evolució del nostre planeta, incloses algunes de les extincions massives més conegudes; explica la distribució actual dels continents i els oceans, les seves distribucions pretèrites i les futures; parla de volcans i terratrèmols, de recursos naturals d’origen geològic, d’algunes aplicacions de les ciències de la Terra i de les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

Els conceptes geològics es mostren íntimament lligats als ambientals i al paper que juga la vida —en general i, particularment, l’humana— a la Terra. Els fets i les idees es presenten mitjançant il·lustracions i animacions tridimensionals realitzades amb ordinador i en filmacions d’exteriors rodades a l’ICGC, en museus i en paisatges geològics emblemàtics localitzats a Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc.

El documental ha estat dirigit per l’ICGC, enregistrat en alta definició i té una durada de 48 minuts. A més d’en català, Gaia, la Gran Mare està disponible en castellà i anglès.