Detall de la cel·la del temple del fòrum
Detall de la cel·la del temple del fòrum
image_pdfimage_print

Les excavacions d’aquests setembre i octubre al fòrum romà de Iulia Libica (Llívia, la Cerdanya) han confirmat l’existència d’un edifici de grans dimensions situat al centre del fòrum. Es tracta del temple situat sobre un pòdium de dos metres dins d’una gran plaça porticada i que presidia el fòrum. El de Llívia és l’únic fòrum conegut ubicat en una vall pirinenca.

A l’interior de la cel·la del temple s’ha trobat paviment d’opus signinum rectangular davant d’un basament d’obra sobre el qual hi hauria l’estàtua de culte. A les parets es conserven restes de la decoració pintada. També ha aparegut un altre basament d’estàtua de granit.

Al costat del podi s’ha trobat un mur d’època tardorromana amb fragments de peces de marbre reutilitzades per construir. Alguns corresponen a estàtues monumentals, probablement de marbre de Carrara. Destaquen un tros de rostre en què s’aprecia l’ull i part del cabell, una mà de grans dimensions amb un anell, un bust amb els cabells ben conservats i la part inferior d’una toga o una túnica.

Publicitat

L’Ajuntament de Llívia i l’equip d’arqueòlegs que dirigeix els treballs d’excavació, liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), varen presentar aquest passat divendres els resultats obtinguts en la campanya.

Les excavacions es van iniciar fa vint anys deixant al descobert les restes d’aquest jaciment. En l’actualitat, l’excavació reiniciada el 2013 és part d’un projecte de recerca dirigit pel catedràtic de la UAB i investigador de l’ICAC, Josep Guitart, amb la participació de diversos investigadors i estudiants d’arqueologia de la UAB.