image_pdfimage_print

El ple del Tribunal Constitucional espanyol finalment ha tombat la prohibició de fer curses de braus a Catalunya. La llei 28/2010  del Parlament de Catalunya estava vigent des de l’1 de gener del 2012. La notícia ja es va filtrar fa unes quantes setmanes però no s’ha fet oficialment públic fins aquest dijous.

La resolució no s’ha pres per unanimitat: 8 magistrats han aprovat la resolució, mentre que tres s’hi han oposat. Els magistrats discrepants emetran un vot particular favorable a la constitucionalitat de la norma. Cal recordar que el recurs d’inconstitucionalitat va ser interposat el 28 d’octubre de 2010 pel grup parlamentari del PP al Senat i que la llei que va aprovar el Parlament català va néixer d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), que va obtenir més de 180.000 signatures.

Segons els magistrats, la norma catalana “menyscaba les competències estatals en matèria de cultura, en tant que afecta una manifestació comuna i impedeix a Catalunya l’exercici de la competència estatal dirigida a conservar aquesta tradició cultural (…)”.

Publicitat
Publicitat

En saber-se la notícia, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha afirmat que el TC “pot decidir el que vulgui, però nosaltres ja hem decidit que no hi haurà corrides de toros a Catalunya”. A  més, ha afirmat que el Govern farà “tot el possible” perquè les corrides no tornin a Catalunya, i ha reiterat que “digui el que digui el TC” els braus no tornaran.

“Volem un país on no sigui possible fer un espectacle públic de la mort i el patiment d’un animal”, ha justificat Rull, que ha recordat que el que va decidir Catalunya “és inalterable”. Per la seva banda, l’alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat que “digui el que digui” el TC, la capital catalana impedirà el maltractament animal.

En aquest enllaç podeu consultar la nota informativa que ha publicat el TC al voltant de la sentència.