Congés fundacional del partit Oui au pays catalan
Congés fundacional del partit Oui au pays catalan
image_pdfimage_print

Aquest dissabte passat es va celebrar a Perpinyà el congrés fundacional del partit Oui au pays catalan (OPC), organització que comportarà la desaparició de la secció nord-catalana de Convergència Democràtica de Catalunya. ‘Oui au Pays Catalan‘ va ser el lema d’una de les campanyes sobre el nom de la regió on va quedar integrada Catalunya Nord després de la reforma regional de l’estat francès.

El congrés fundacional va atreure 250 persones, uns primers membres de base, més d’un centenar d’afiliacions a Internet. S’hi varen presentar i aprovar els estatuts i bases de l’OPC, que té com a punts destacats:

# 1. Aturar el “clanisme” i el clientelisme.
# 2. Descentralitzar el poder a Perpinyà.
# 3. Dinamitzar l’economia.
# 4. Donar a conèixer la nostra identitat.

Publicitat
Publicitat

El coordinador del nou partit, Jordi Vera, en un discurs íntegrament en francès, va assegurar que el no partit vol defensar el territori i la llengua després de sentir-se “agredits” per la república francesa. Vera va destacar el caràcter transversal de la formació: “Dins el partit hi ha gent conservadora i gent d’associacions d’esquerra, però tots amb un nexe comú, la catalanitat”, va destacar. Jordi Vera considera que cal recuperar el català a la vida pública i política dels ciutadans de la regió.

La nova formació tindrà un vincle directe amb el Partit Demòcrata Català (que va ser fundat el juliol al Principat), segons explica Jordi Vera. ‘Es firmarà una convenció de relació amb el Partit Demòcrata’. La formació hereva de CDC ja té un marcat perfil regionalista i fa seva la demanda d’un estatut de col·lectivitat territorial única, una fórmula prevista per l’article 72 de la constitució francesa. Aquest estatut inclouria les comarques del Rosselló, el Conflent, el Vallespir, la Cerdanya, el Capcir i la Fenolleda i quedaria desconnectat de la regió que ha pres el nom d’Occitània.