Xavier Vinyals
Xavier Vinyals
image_pdfimage_print

Retirada de l’autorització consular a Xavier Vinyals

El cònsul de Letònia a Barcelona, Xavier Vinyals, ha perdut l’autorització consular per part del govern espanyol. Dimarts passat l’ambaixadora de Letònia va ser cridada al ministeri per a indicar-li la incomoditat del govern espanyol amb el fet que Xavier Vinyals sigui el cònsol de la república bàltica a Barcelona i per demanar-li que el retiressin. A la vista que el govern letó no ho va fer aquest dissabte el govern espanyol ha comunicat a l’ambaixadora Argita Daudze la retirada de l”exequatur’ que acredita els diplomàtics.

El govern espanyol hauria fet servir com a excusa per a retirar l’acceptació del paper diplomàtic de Vinyals la presència d’una estelada en l’edifici del consolat letó a Barcelona.

Vinyals, però, ha negat des del seu compte de tuiter haver penjat l’estelada a la façana del consolat. Vinyals, que és president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, ha donat mostres de suport al procés independentista en diverses ocasions i ha participat en actes de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

Publicitat
Publicitat

No és el primer incident que Espanya i Letònia tenen en l’àmbit diplomàtic, existeix una altra protesta espanyola quan, al setembre del 2013, després de la celebració d’una cadena humana a Catalunya a favor de la independència, el llavors primer ministre letó, Valdis Dombrovski, va dir que la independència de Catalunya tenia «un missatge molt poderós»,i «Si hi ha legitimitat en el procés, per què no donar-li suport?».

Suspensió de la denominació “representant permanent de la Generalitat davant de la Unió Europea”

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va comunicar ahir a la Generalitat, que suspèn de forma cautelar l’ús de la denominació de representant permanent de la Generalitat davant de la Unió Europea d’Amadeu Altafaj, el delegat de la Generalitat a Brussel·les. El Tribunal respon així al recurs de l’Advocacia de l’Estat contra el nomenament d’aquest càrrec, que des de fa més d’un any ocupa Altafaj.

El govern ha anunciat que la recorrerà, però especifica que la decisió del TSJC no afecta ni les funcions d’Altafaj ni tampoc el seu càrrec a Brussel·les o les tasques que desenvolupa.

El conseller Mundó acusa el govern espanyol de fer “bullying” diplomàtic

En “L’entrevista del diumenge al 3/24”, el conseller de Justícia, Carles Mundó, en referència als dos casos suara esmentats ha denunciat el “bullying” diplomàtic que, diu, fa el govern espanyol.

“Jo crec que això és un altre exemple d’aquest “bullying” diplomàtic que l’estat espanyol ha endegat contra Catalunya perseguint coses que a la vista dels ciutadans són ridícules. L’estat espanyol té molts problemes, té moltes prioritats que no passen per combatre, d’una manera tan contundent, qüestions tan poc importants.”