Acte de presentació de les Agendes escolars per a la Franja
Acte de presentació de les Agendes escolars per a la Franja
image_pdfimage_print

La Plataforma per la Llengua va presentar aquest divendres al vespre a Lleida el projecte de les Agendes de la Terra, un material escolar que s’ha editat per a l’alumnat de primària i de secundària de la Franja. L’ONG del català valora positivament que aquest material hagi arribat a mans dels nens i nenes. Al llarg d’aquesta primera setmana de curs, els pares i mares de les escoles han fet arribar les agendes als seus fills perquè disposin d’un material educatiu i pedagògic en català.

En total s’han editat 4.000 agendes, 2.000 per als alumnes de primària i 2.000 per als de secundària, en una primera edició impulsada per la Plataforma per la Llengua amb el suport de la Diputació de Lleida i la col·laboració del Moviment Franjolí, del Casal Jaume I de Fraga i de l’associació Clarió. Aquestes agendes són per a tot el curs i tenen un contingut bàsic i educatiu: assenyalen dates festives de l’àmbit lingüístic català o inclouen mapes del món, de les àrees de parla catalana i també de les comarques de la Franja, entre altres qüestions.

Durant l’acte, el portaveu de la Plataforma per la Llengua, Francesc Marco, ha agraït a les entitats i institucions el suport en aquest projecte i ha felicitat els pares i mares “pel seu compromís amb la llengua i l’educació”. Marco ha celebrat que “un cop més, la iniciativa ciutadana ha passat per sobre de les ordres sense sentit de les administracions i, en aquest cas, també de la falta de diàleg del Govern d’Aragó”, que va vetar inicialment la distribució d’aquestes agendes sense tenir cap coneixement d’aquest projecte. El representant de l’ONG del català ha remarcat que des de l’any passat s’ha volgut contactar amb la Conselleria d’Educació d’Aragó per explicar-los la iniciativa de les agendes, però que en cap moment hi ha hagut cap interès ni voluntat de diàleg. Tot i això, Marco ha assegurat que “hi seguirem insistint perquè volem explicar-los el projecte de primera mà i que vegin que es tracta d’una eina pedagògica, d’ús plenament escolar per als alumnes”.

Publicitat

A la presentació de les Agendes de la Terra, que s’ha fet a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, també hi han participat la directora d’aquesta institució, Montserrat Macià, i la presidenta del Casal Jaume I de Fraga, Marta Canales.