Foto de la consellera Neus Munté al ple del Parlament | Govern
Foto de la consellera Neus Munté al ple del Parlament | Govern
image_pdfimage_print

En una entrevista realitzada per l’agència de notícies Europa Press la consellera de Presidència, Neus Munté, s’ha mostrat oberta a ‘parlar de tot’ amb la CUP a l’hora d’incorporar un possible Referèndum Unilateral d’Independència (RUI) al full de ruta del govern per assolir la independència.

Tot i així, la consellera ha expressat els seus dubtes i la necessitat de ser rigorosos a l’hora d’incorporar nous elements al full de ruta. Ha marcat com a línies vermelles una possible modificació d’aquest el fet que aquesta tingui un component democràtic, sigui feta amb un ampli consens, que suposi mantenir la seguretat jurídica i que sigui homologable a nivell internacional. Munté ha declarat a Europa Press que: “Volem que el full de ruta avanci amb seguretat, amb instruments 100% democràtics. Cal analitzar si el RUI acompleix amb aquests requisits i el podem contemplar, així com altres propostes que puguin sorgir”.

Quan ha estat preguntada per la possible inclusió als pressupostos del 2017, que es tramitarien a la tardor després de la qüestió de confiança que ha de superar el President Puigdemont, ha declarat que: “En l’elaboració dels pressupostos s’han de tenir, de moment, altres prioritats. Això no significa que el full de ruta no pugui ser millorat”.  I  ha afegit que: “se’m fa difícil pensar que els Pressupostos puguin preveure tots i cadascun dels instruments i elements que vagin sorgint en el debat polític”. La consellera ha remarcat que els comptes per l’any que ve hauran de tenir present els compromisos adquirits per JxSí i la CUP per avançar cap a la independència però que també han de respondre a les necessitats diàries dels ciutadans de Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Sobre el termini que es va marcar Junts pel Sí en el seu programa electoral de 18 mesos per assolir la independència, la consellera Munté, ha dit que ara és un bon moment per fer balanç d’allò que s’ha pogut fer i d’allò que encara queda per fer. Segons ella el termini en cap cas es podrà reduir, però seria convenient no allargar-lo respecte als plaços que es van marcar inicialment.

Finalment, la vicepresidenta del PDC, ha destacat que un referèndum unilateral no seria un nou 9N, tot i que per ella, el procés participatiu que es va dur a terme l’any 2014 pot ajudar a entendre la complexitat d’implementar un RUI i creu que és molt important que s’estudiï “amb molt de compte i discreció”.