image_pdfimage_print

El sí a la independència s’imposaria en un referèndum a Catalunya si es fes ara, segons les dades del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que s’han publicat avui.

És la primera vegada que l’independentisme s’imposa des que es fa aquesta pregunta d’una manera explícita (febrer del 2015). Aleshores, el 48% va rebutjar-la i el 44,1% hi va donar suport. Fa un any, el baròmetre presentava una victòria més clara del ‘no’, amb el 50% dels suports i el 42,9% a favor del ‘sí’, mentre que al març passat es va configurar un empat tècnic.

Per partits, el 90,4% dels votants de Junts pel Sí afirma que vol la independència, així com el 89,3% dels de la CUP. Pel que fa a Catalunya Sí que es Pot, el 30,5% donaria suport a la independència i el 55% la rebutjaria.

Publicitat
Publicitat

En unes eleccions al Parlament de Catalunya, Junts pel Sí tornaria a guanyar amb un interval de 60-62 diputats (actualment en té 62). Tanmateix, la majoria absoluta independentista actual podria perillar, perquè la CUP passaria de 10 escons a un interval entre 6 i 8. Actualment, JxSí i la CUP sumen 72 diputats, quatre per sobre de la majoria absoluta (68 escons). Per tant, l’interval possible independentista oscil·laria entre 70 i 66.

El Baròmetre d’Opinió Política té com a objectiu conèixer l’actitud dels catalans davant de la política, els seus valors polítics i comportament electoral així com el coneixement i la valoració que fan dels diversos líders polítics. L’enquesta inclou estimació de vot per a les eleccions al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats.