image_pdfimage_print

El dilluns 18 de juliol s’escau el 80è aniversari del cop d’estat contra la República, que representà l’inici de la Guerra d’Espanya del 1936-39 i que implantaria una dictadura a l’Estat espanyol. El 19 de juliol de 1936, però, els ciutadans van combatre el cop d’estat i van defensar la igualtat, la democràcia, els drets socials i la llibertat. El Govern de la Generalitat de Catalunya juntament amb institucions públiques i entitats de la societat civil han organitzat tot un seguit d’actes per a rememorar aquells fets. A fi de divulgar els actes que es realitzaran, la Generalitat ha creat la pàgina web 80anysguerracivil.gencat.cat.

Dilluns tindrà lloc al Palau de la Música Catalana de Barcelona l’acte institucional que iniciarà el programa de commemoracions que es preveu de dur a terme durant tot l’any. L’acte vol homenatjar els homes i dones que van patir els estralls de la guerra, el drama de l’exili i la sordidesa de la repressió franquista; recordar que hi va haver un conflicte bèl·lic, amb tota la destrucció i la mort que va comportar, i lligar aquest esdeveniment als conflictes actuals, amb una clara vocació d’arribar a les persones més joves. L’acte també serà un homenatge a la figura de Pau Casals.

Aquest diumenge ja s’han realitzat algunes activitats commemoratives, com ara Experiència Centelles. Especial 80 aniversari que ha consistit en un itinerari pels escenaris de les fotografies d’Agustí Centelles fetes durant les primeres hores de la Guerra Civil a Barcelona, i la projecció a la Filmoteca de Catalunya del documental Barcellona, ferita aperta/Barcelona ferida oberta (2016), que relata els bombardejos de l’Aviació Legionària italiana sobre Barcelona durant la Guerra Civil i els efectes de l’atac.

Publicitat

Els actes que organitza l’Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona també organitza diversos actes. Els actes començaran aquest dilluns coincidint amb l’acte institucional al Palau de la Música, amb un recital poètic i musical simultani a onze escenaris diferents de la ciutat en els quals es llegirà l’Oda a Barcelona de Pere Quart i s’interpretarà l’Himne de l’Alegria.

Una altra de les accions previstes és la col·locació dimarts de 14 lones en diferents edificis i seus municipals, que tenen com a protagonista la icònica imatge de la jove miliciana Marina Ginestà, feta per Hans Gutmann.

Dimarts s’inaugurarà una exposició sobre l’Olimpíada Popular Antifeixista que s’havia de celebrar l’any 1936 a l’estadi Lluís Companys -on s’ubicarà l’exposició-, com a mostra de rebuig als XI Jocs Olímpics de Berlín, que van ser presidits pel règim nazi d’Adolf Hitler.

L’Ajuntament vol “rescatar de l’oblit” aquest frustrat certamen, i aquest dimarts també desplegarà una instal·lació fotogràfica en commemoració del 80 aniversari de l’Olimpíada Popular (1936-2016) a l’avinguda Portal de l’Àngel al costat de plaça Catalunya.

També el dimarts se celebrarà un concert al refugi 307 evocant músiques que sonaven a la ciutat durant els bombardejos.