Carme Forcadell durant l'acte de presentació del rellançament del portal Escó 136
Carme Forcadell durant l'acte de presentació del rellançament del portal Escó 136
image_pdfimage_print

La Presidenta del parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha anunciat aquest matí el rellançament d’Escó 136, una eina que permet fer aportacions a projectes i proposicions de llei en tràmit i interactuar amb els diputats que les elaboren. La presidenta ha encoratjat ciutadans i entitats a participar d’aquesta manera en l’elaboració de lleis i a exercir el seu dret de participació.

La presidenta ho ha anunciat en el marc de la jornada de presentació dels resultats del treball ‘Vies, reals i efectives, de participació del ciutadà en la cosa pública’, dirigit per Joan Vintró, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona.

En la inauguració de la jornada, la presidenta ha recordat que Escó 136 és una eina que es va posar en marxa la legislatura passada i que ara es rellança després de perfeccionar-la i fer-la més útil. Així mateix, n’ha valorat “molt positivament” el potencial, perquè “permet que qualsevol ciutadà o entitat pugui participar en una tramitació parlamentària” i senti que “realment participa en la vida política i té un paper dins les decisions que pren el seu Parlament”. “Farem tot el possible perquè els ciutadans l’utilitzin”, perquè “el dret de participar, com tots els drets, cal exercir-lo”, ha assegurat. A l’últim, ha remarcat que el foment de la participació és també “una manera de posar traves a la corrupció i afavorir la transparència”.

Publicitat

Canal de participació

Escó 136 és l’espai que el Parlament posa a l’abast de tots els ciutadans perquè participin directament en el procés d’elaboració de les lleis fent aportacions i suggeriments. Va néixer la legislatura anterior, i avui, després de posar-lo al dia per facilitar-ne l’ús, es rellança.
Amb aquesta eina els ciutadans ja poden fer aportacions al projecte de llei del canvi climàtic, que ha superat el debat de totalitat al ple i es tramita ja en comissió, i a la proposició de llei de reforma horària, en fase d’elaboració per una ponència conjunta de tots els grups parlamentaris. A més, durant el setembre s’aniran activant els espais participatius per a altres iniciatives legislatives, tant projectes i proposicions de llei que hagin superat els corresponents debats de totalitat al ple com proposicions redactades per ponència conjunta.

Es pot accedir a Escó 136 per mitjà de les adreces www.parlament.cat i www.esco136.cat. Per participar-hi els ciutadans s’hauran de registrar facilitant el nom, els cognoms, una adreça de correu electrònic i una contrasenya. A partir d’aquest moment podran fer arribar propostes, preguntes i suggeriments sobre la matèria objecte de regulació, que els grups parlamentaris i els ponents de la iniciativa legislativa podran utilitzar. Tant les aportacions ciutadanes com els comentaris dels grups seran públics.

Perquè els ciutadans puguin participar en el procés amb tota la informació necessària, a cada espai de participació hi haurà un breu resum de la iniciativa legislativa, un vídeo explicatiu i els documents amb què treballen els diputats. Aquest espai s’anirà nodrint a temps real amb nous documents, com ara els vídeos dels debats de totalitat i de les comissions i les transcripcions de les sessions.