image_pdfimage_print

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra van realitzar ahir un operatiu policial en el marc d’una investigació sobre un entramat comercial creat a partir de l’associació cultural Ojeda i la seva editorial i llibreria, Europa, des d’on els membres de la cúpula directiva, que van quedar detinguts, ocupaven uns rols bens definits amb l’objectiu de produir, elaborar, distribuir i vendre material que promou l’odi i la discriminació.

Com a resultat de les investigacions coordinades per la Fiscalia contra els Delictes d’Odi i Discriminació de la província de Barcelona, es van detenir, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, quatre persones, com a presumptes autores dels delictes d’associació il·lícita i contra els drets fonamentals i llibertats públiques amb la finalitat de fomentar, promoure i incitar directa o indirectament a l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra persones, grups o associacions per raó de la seva ideologia, religió o creences.

Entre els detinguts es troba el president de l’associació, el qual participava activament en la distribució de llibres a través de l’editorial que gestionaven.

Publicitat

Els membres de la cúpula directiva de l’associació estarien utilitzant aquesta estructura comercial per l’edició i distribució de llibres amb contingut clarament delictiu i difusió d’idees, incorrent, presumptament, en delictes previstos al Codi Penal contra dels Drets Fonamentals i Llibertats públiques, a més de la realització de conferències que difonen el discurs de l’odi a la seu social de l’associació, local comercial que funciona com a llibreria. Aquest local, ubicat al barri de Gràcia de Barcelona, es dedica particularment a la venda de llibres, publicacions i revistes, algunes de les quals amb un contingut antisemita que enalteixen i justifiquen el genocidi comès pel règim nacional-socialista d’Adolf Hitler, neguen l’existència de l’Holocaust jueu i fomenten la discriminació, l’odi i la violència contra altres ètnies, races, grups o associacions amb comentaris xenòfobs i racistes.

En l’operació d’ahir, es va comissar divers material, entre el qual destaca un gran nombre de llibres relacionats amb els delictes investigats (en nombre superior als 15.000 exemplars), així com equips informàtics. També, es va procedir al tancament de l’activitat de la llibreria i al precinte del l’establiment, donant compliment al manament judicial.

 

L’any 1996, aquesta llibreria ja va ser objecte d’una primera operació policial per part de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra en la qual es van comissar prop de 20.000 llibres i el seu propietari va ser detingut per un delicte d’apologia del genocidi i condemnat per aquest fet l’any 1998.

Posteriorment, l’any 2006 es va tenir coneixement de l’existència d’una editorial, sobre la qual s’ha tornat a actuar avui, amb seu social en aquesta llibreria, dedicada a l’edició i distribució de publicacions amb un contingut antisemita, de negació de l’Holocaust i discriminatori vers altres grups, races i/o ètnies. Les investigacions realitzades van poder determinar que aquest establiment era el principal centre de distribució del material editat per aquesta editorial.

Aquella operació va comportar la detenció del propietari de la llibreria per un presumpte delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques garantits per la Constitució i per un presumpte delicte d’apologia del genocidi i el comís de quasi 5.000 llibres editats per aquesta editorial i emmagatzemats a l’establiment.