Oriol Junqueras defensant els pressupostos del Govern
Oriol Junqueras defensant els pressupostos del Govern
image_pdfimage_print

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat per majoria absoluta l’esmena a la totalitat al projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2016. Tots els grups parlamentaris han donat suport a l’esmena (CUP, PP, CSQEP, PSC i C’s), mentre que només Junts pel Sí no li ha donat suport. Les esmenes s’han aprovat per 72 vots a favor, dels grups que les han presentades, i 62 en contra, de JxSí. El resultat de la votació ha provocat una crisi de relacions entre JxSí i la CUP, amb acusacions creuades sobre l’incompliment del pacte d’estabilitat entre ambdues formacions.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest matí que el no de la CUP als pressupostos marca un ‘punt d’inflexió’ i ha donat per trencat l’acord d’estabilitat amb els cupaires. Puigdemont ha garantit que el Govern no pactarà els comptes ‘a qualsevol preu’ i no es ‘vendrà’, perquè l’objectiu continua sent la independència. També ha acusat la CUP de mentir quan es queixa que no els han consultat a l’hora d’elaborar els comptes, i ha esgrimit un document amb setze reunions acreditades. Arran del rebuig dels pressupostos (la primera vegada que el Parlament rebutja uns pressupostos presentats pel Govern) Puigdemont ha anunciat que se sotmetrà a una qüestió de confiança  després de l’agost.

El vice-president del govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, durant el debat pressupostari ha avisat la CUP sobre la seva decisió de mantenir l’esmena a la totalitat al pressupost del Govern: ‘No és un pressupost que s’assembli als anteriors: preveuen 873 milions en polítiques socials. No aprovar-los té conseqüències gravíssimes’, ha dit, tot afegint “Ens van dir que preferien esmenar-ho en tràmit parlamentari”, referint-se al fet que la CUP s’hauria compromès amb l’executiu a facilitar el debat parlamentari, per poder-los discutir minuciosament en comissió. Finalment, Junqueras ha afirmat  “i no entenc que aquesta millora per la gent se sacrifiqui per uns ideals, per nobles que siguin”.

Publicitat
Publicitat

D’altra banda, la diputada cupaire Eulàlia Reguant, en la seva intervenció al Parlament per argumentar l’esmena a la totalitat als pressupostos, ha negat que el veto als comptes suposi liquidar la legislatura i ha afirmat que “avui no es trenca cap acord polític, avui un acord polític muta”. i ha afegit, “el Govern no només no avança cap a la independència, sinó que “claudica” davant Montoro”.

Anna Gabriel, portaveu de la CUP, ha justificat el veto als pressupostos del Govern català, en base a una mirada “global” que ha fet la formació dels números que ha presentat Junts pel Sí. “No és suficient el que ens han posat al damunt de la taula, ni tan sols en polítiques socials”, ha explicat en una entrevista a Els matins de Catalunya Ràdio. A més, ha insistit en la poca ambició rupturista dels pressupostos, que és el que ha estat reclamant la CUP: “Aquests pressupostos contravenen la declaració del 9-N, no fan un exercici de sobirania política.”

Finalment, els partits espanyolistes se n’han alegrat: “la comèdia del procés ha acabat” (C’s), “El full de ruta de l’Executiu Puigdemont fa aigües” (CSQEP), “Junqueras, deixi de fer teatre, de veritat vol aprovar els pressupostos?” (PSC) i “El pressupostos estan pensats en construir estructures d’Estat i no en las prioritats de la gent” (PP).