Signatura del conveni
Signatura del conveni
image_pdfimage_print

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, han signat avui, al santuari de Cura (Algaida, Illes Balears), un conveni de col·laboració per al període de tramitació del reingrés de les Illes Balears al Consorci de l’Institut Ramon Llull (IRL).

Aquest acord permetrà avançar en el procés de reincorporació de les Illes Balears a l’IRL, mitjançant la programació d’un seguit d’activitats conjuntes. La signatura ha tingut lloc a la sala Gramàtica del Santuari de Cura, lloc emblemàtic per al lul·lisme, ja que va ser en aquest escenari on el frare franciscà Pere Joan Llobet, a mitjans del segle XV, va fundar una escola al cim del Puig de Randa per promoure el coneixement del pensament de Llull.

L’acord signat avui contempla la realització, en el 2016, d’activitats per promoure i projectar la “llengua i la cultura comuna”, així com també la previsió de nous projectes a desenvolupar a partir del 2017. Alguns d’aquests projectes ja s’han posat en marxa com, per exemple, la intervenció de Miquel Barceló a la Bibliothèque Nationale de France, a París (22 de març- 28 d’agost), amb l’obra “Le Grand Verre de terre. Vidre meravelles” en homenatge a Ramon Llull. O bé, la participació d’autors balears a la Fira del Llibre de Varsòvia (16-22 de maig) on la literatura catalana és la convidada especial de l’edició d’enguany.

Publicitat
Publicitat

Pels propers mesos, l’acord preveu reforçar i enriquir el programa d’activitats culturals als departaments universitaris de l’exterior on s’ensenya català; preveu també incloure una companyia de teatre de les Illes Balears al programa Avignon à la Catalane, una programació d’arts escèniques catalanes que té lloc durant el mes de juliol en el marc del Festival Avignon le OFF; i la participació d’una o vàries formacions balears en la Fiesta des Suds, el festival de música popular més important de Marsella i un dels més importants de l’arc mediterrani.

També hi haurà participació a la Fira del Llibre de Frankfurt en un estand conjunt i l’exposició “Ramon Llull, 700 anys de missió”, promoguda pel Bisbat de Mallorca en el marc del programa de l’Any Llull, i que s’exhibirà al Palazzo de la Conselleria a Roma.

Armengol i Puigdemont acorden construir un front comú per reclamar un finançament més just

Els caps dels executius balear i de Catalunya també han acordat avui crear “una taula de treball conjunta des del punt de vista tècnic” sobre finançament, que presidirà l’economista menorquí Guillem López Casasnovas, qui col·laborarà amb altres experts escollits pels dos governs.

Carles Puigdemont ha subratllat que “el nostre sistema de finançament futur es diu estat independent”, però ha explicat que “tècnicament ens interessa ser en el debat de la revisió dels sistema de finançament, malgrat que no ens pertoca liderar-ho, perquè en aquest mentrestant, en aquest estadi entre la postautonomia i la preindependència, tenim vocació d’exhaurir al màxim les competències de què disposem i, per tant, d’exigir fins al darrer cèntim que ens pertoca”. I ha afegit que, “com que partim un sistema de finançament injust, el que volem és que, com a mínim, sigui el menys injust possible”.

En el que ha estat el primer encontre oficial entre els dos presidents, la presidenta de les Illes Balears ha assegurat que “hi ha una injustícia financera que afecta tant Catalunya com les nostres illes. Compartim el fet de ser maltractats per part de l’Estat central. Per això reclamem una millora del finançament i, en el cas de les Illes, un nou Règim Especial que ens compensi els costs de la insularitat”.

Ambdós mandataris han anunciat que les Illes Balears entraran a formar part de la taula conjunta per l’eix del Corredor del Mediterrani, juntament amb Catalunya i la Comunitat Valenciana.

A continuació podeu veure el vídeo de la trobada realitzat pel Govern de les Illes Balears.